28 miljard euro meer winst voor de installatie- en machinebouw in Duitsland. Dankzij GenAI. Nog geen realiteit, maar het zou kunnen. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van VDMA Software and Digitalisering samen met Strategy&, de strategietak van PwC onder 247 industriële bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Het onderzoek (GenAI in mechanical and plant engineering – from promise to profitability / GenAI im Maschinen- und Anlagenbau – Vom Versprechen zur Profitabilität) toont aan dat generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI) een forse impact heeft op omzet, kostenoptimalisatie en de efficency.
“Tien van de 45 onderzochte use-cases kunnen nu al 58 procent van het potentieel voor margeverbetering benutten en zo een aanzienlijke verhoging van de efficiëntie in de industrie bereiken”, bevestigt Guido Reimann, adjunct-directeur van VDMA Software en Digitalisering.
Volgens het onderzoek zou de doelgerichte implementatie van GenAI de operationele marge van de industrie met maximaal 10,7 procentpunten kunnen verhogen – en daar komt extra winst van 28 miljard euro vandaan. Logisch dat gezien de hooggespannen verwachtingen rondom AI 52 procent van de managers het ziet als een potentiële gamechanger.
‘Pilot trap’
De respondenten zien in verkoop en marketing (53%) en onderzoek en ontwikkeling (43 procent, maar ook productie en aftersales als veelbelovend voor GenAI-toepassingen. Maar dat wil niet zeggen dat het hard gaat. Het gebruik blijft vaak hangen proof-of-concept-projecten. “Stijgende kosten, stagnerende productiviteit en dalende marges zetten de Duitse machine- en installatiebouw al jaren steeds meer onder druk. Veel bedrijven in de industrie kijken daarom met grote verwachtingen uit naar de mogelijkheden van GenAI om de productiviteit en winstgevendheid te verbeteren. Tegelijkertijd blijven ze echter in een situatie die wij de ‘pilot trap’ noemen: Ze testen ideeën, initiëren projecten en evalueren resultaten. Aan de andere kant zijn ze nog niet klaar voor brede implementatie en de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen.”, zegt Bernd Jung, senior partner bij Strategy& uit.
‘Minder dan 100.000 euro’
Hij vervolgt: “Hoewel 91% van de werktuigbouwkundige en installatietechnische bedrijven in 2025 wil investeren in GenAI, wil meer dan de helft van hen minder dan 100.000 euro investeren. Alleen bedrijven die GenAI van een bijzaak tot een topprioriteit maken, het diep in de kernprocessen verankeren en er differentiërende nieuwe capaciteiten uit ontwikkelen, kunnen hun concurrentievermogen versterken – en hun winstgevendheid op de lange termijn vergroten.”
Gamechanger of gehypte use-case?
Het onderzoek raadt bedrijven aan GenAI-gebruiksgevallen daarom gericht categoriseren in:
- gamechangers met een directe impact op de winst- en verliesrekening;
- must-haves voor een duurzame verhoging van de winstgevendheid;
- gehypte use-cases die slechts een beperkte impact hebben op ondersteunende processen.
Het onderzoek laat duidelijk zien dat GenAI een strategische aanpak vereist om op de lange termijn concurrerend te blijven. Bedrijven moeten nu investeren in de juiste use cases om het volledige potentieel te realiseren.