Mammoet heeft de elektrische tests afgerond met de dit jaar gepresenteerde SK6000. De kraan kan 6000 ton tillen en doet dat helemaal elektrisch – via een netaansluiting of met de hulp van accupakketten of waterstofgeneratoren. De technologie maakt het hijsen niet alleen schoner maar ook stiller. Dat maakt een hijsklus ook veiliger omdat het de communicatie makkelijker maakt. Al met al maakt het volgens Mammoet grote projecten veiliger, schoner en gemakkelijker te financieren.

Niek Bezuijen, adviseur Global Sustainability bij Mammoet, zegt: “Dankzij deze test kunnen we nu zeggen dat de SK6000 op locatie volledig emissievrij werkt.” Dit project werd mede gefinancierd door de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel in Nederland; een onderzoeks- en demonstratiefonds voor de ontwikkeling van zero-emissie initiatieven op bouwplaatsen.
Battery Boxes
De tests zijn uitgevoerd met twee in seriegeschakelde 600kWh Battery Boxes van Bredenoord om 1.200 kWh te leveren. Dat is ongeveer hetzelfde vermogen als 20 elektrische auto’s. De aansluiting heeft een dagdienst in beslag genomen. Dit bewijst dat het gebruik van batterijen minimale invloed heeft op de werkzaamheden op de locatie. Accupacks die de SK6000 kan gebruiken zijn op grote schaal beschikbaar in standaard 20-voet zeecontainers, die gemakkelijk van en naar de bouwplaats kunnen worden gemobiliseerd.
Rechtstreeks op het net
Door in te pluggen op een middenspanningsnetwerk – algemeen beschikbaar in de zware industrie – werkt de SK rechtstreeks op het elektriciteitsnet. Bij havenfaciliteiten kunnen walstroom-aansluitingen de kraan van stroom voorzien. Batterijfunctionaliteit biedt nog een andere optie, met als extra voordeel dat hij kan worden opgeladen via lagere stroomnetten. De lange perioden tussen de afzonderlijke hijsbeurten van de ringkraan geven de accu’s de kans om op te laden. Waterstofgeneratoren kunnen worden gebruikt als netstroom of accuvoeding geen optie is, bijvoorbeeld op afgelegen locaties zonder noemenswaardige infrastructuur.