Cybertaal is niet voor iedereen gesneden koek. ‘Vulnerability’, data-exfiltratie’ en ‘cyberhygiëne’ – zomaar een aantal woorden vaak gebruikt binnen de cybersecurity-wereld, maar abracadabra voor de niet-professional. Gelukkig is er het Cybersecurity Woordenboek.
De vierde editie van de verklarende woordenlijst bevat 780 cybersecuritytermen om bijvoorbeeld rapporten, adviezen of offertes beter te begrijpen. Ruim 90 organisaties hebben bijgedragen aan het woordenboek en Alert Online heeft het mede-mogelijk gemaakt.
Het Cybersecurity Woordenboek is te downloaden als PDF. Ook kun je het woordenboek downloaden en op je eigen site zetten. Tegen betaling is het woordenboek ook fysiek verkrijgbaar. Moet je er wel minstens 50 afnemen.
Het woordenboek krijgt tweejaarlijks een update. De eerst volgende update zal eind 2026 plaatsvinden. Heb je suggesties voor nieuwe woorden of aanpassingen, laat het weten via woordenboek@cyberveilignederland.nl.
Taal van de digitale wereld begrijpen
Petra Oldengarm directeur Cyberveilig Nederland: “De voortdurende ontwikkeling van cyberdreigingen vraagt om actuele en toegankelijke kennis. Dit woordenboek helpt om een beter inzicht te krijgen in de complexe wereld van cybersecurity. Van CISO’s Chief Information Security Officer – even opgezocht, red.) .die het gebruiken het om de board in begrijpelijke taal mee te nemen tot offertes van cybersecuritydiensten die makkelijker met elkaar vergeleken kunnen worden. Immers alleen wanneer we de taal van de digitale wereld begrijpen, kunnen we beter inspelen op de dreigingen die ermee gepaard gaan.”
Continu in ontwikkeling
Arie van Bellen, directeur ECP| Platform voor de Informatiesamenleving: “Het cybersecurity vakgebied is continue in ontwikkeling. Helemaal nu, met nieuwe wet- en regelgeving zoals de verordening cyberweerbaarheid en de cyberbeveiligingswet. Daarmee wordt de woordenschat ook steeds verder uitgebreid. En is het belangrijker dan ooit elkaar te blijven begrijpen. Dit vraagt om een woordenboek dat continu in ontwikkeling blijft. Mooi om te zien dat zo veel specialisten uit het bedrijfsleven, overheid en wetenschap samenwerken om met nieuwe termen en betere uitleg van de termen te komen. Dit laat de kracht van samenwerken zien en de dynamiek van het vakgebied.”