China komt met een door de staat gesteund durfkapitaalfonds, onder andere gericht op robotica en AI. Het langetermijnfonds moet over een periode van 20 jaar ongeveer 138 miljard dollar aan kapitaal aantrekken van lokale overheden en de particuliere sector.

“China is erin geslaagd om zijn productie-industrie in een ongekend tempo te upgraden”, zegt Takayuki Ito, voorzitter van de International Federation of Robotics. “Op basis van hun nationale robotica-strategie die in december 2021 is vrijgegeven, heeft het land een voorbeeld gesteld van hoe het concurrentievermogen systematisch kan worden versterkt.”
Van eigen bodem
Kwamen in 2020 nog 30 procent van de nieuwe industriële robotinstallaties van eigen bodem, in 2023 is dat percentage gestegen naar 47 procent. De toename is vooral te danken aan de groeiende Chinese consumentenmarkt. In 2023 is alleen al bijna tweederde van de industriële robots in de Chinese elektronica-industrie geïnstalleerd. Chinese fabrikanten leveren hiervan 54 procent van de robots en dat is dus 33 procent van de wereldwijde vraag in de sector. Chinese robotleveranciers voor de metaal en machinebouw hebben zelfs een binnenlands marktaandeel van 85 procent.

‘Niet achterblijven’
Als belangrijke volgende stap wil China robotica integreren met bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, componenten verbeteren en met nieuwe toepassingsscenario’s voor ‘smart manufacturing’ komen. Een voorbeeld hiervan is de benoeming van humanoïde robots tot speerpunttechnologie. En dus dit durfkapitaalfonds met overheidssteun.
“China heeft laten zien hoe enorme schaalvoordelen kunnen worden benut”, zegt Dr. Dietmar Ley, voorzitter van VDMA Robotics + Automation. “Er wordt enorm geïnvesteerd in humanoïde robots, niet alleen in China, waar een nationale strategie voor humanoïden bestaat, maar ook in de VS, waar veel durfkapitaal de innovatie aanjaagt. Europa mag op dit kritieke gebied niet achterblijven. Het is essentieel dat de Europese humanoïde technologie de laboratoria verlaat en in schaalbare, concurrerend geprijsde productie terechtkomt. Dit vereist een gecoördineerde inspanning om ervoor te zorgen dat Europa ook op het gebied van humanoïde robotica voorop blijft lopen.”