Stel, je kijkt naar de beroepsbevolking wereldwijd als een groep van 100 mensen. Tegen 2030 moeten 59 van zich dan hebben bijgeschoold of omgeschoold als ze hun vaardigheden op peil willen houden om hun baan te kunnen uitvoeren. Maar 11 krijgen die noodzakelijke scholing niet. Wat betekent dit nu? En ben jij nog zeker van je baan?
Omgerekend betekent de vergelijking dat wereldwijd 120 miljoen werknemers op middellange termijn het risico lopen om te worden ontslagen. Dit is een van de conclusies uit het ‘Future of Jobs Report 2025’ van het World Economic Forum. Het rapport zet op een rijtje wie wel of niet zeker is van zijn of haar baan en waar de kansen liggen. De verschuivingen hebben flinke gevolgen is de verwachting. Veranderingen in technologie, economie, demografie en de groene transitie leveren binnen 2030 dan wel 170 miljoen nieuwe banen op, is de verwachting, maar er gaan ook 92 miljoen banen verloren.
Weinig te vrezen
Wie actief is binnen de technologie, zich bezighoudt met data en AI heeft weinig te vrezen. Maar er wordt ook groei verwacht voor functies in de zorg, het onderwijs, de agrarische sector en voor bezorgers. De hoogste banengroei vind je in de zorg en het onderwijs maar ook in de bouw. Ook de vraag naar gespecialiseerde functies op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI – artificial intelligence), robotica, energiesystemen en milieutechniek neemt naar verwachting flink toe. Klik op de volgende links voor meer – grafisch weergegeven – informatie:
Waar blijft ‘de mens’?
Technologische vaardigheden op het gebied van AI, big-data, netwerken en cyberbeveiliging zorgen voor geheide kansen op de arbeidsmarkt. Maar vaardigheden zoals analytisch denken, cognitieve vaardigheden, veerkracht, leiderschap en samenwerking blijven volgens het rapport essentieel. Sterker nog – een combinatie van technologische en typisch menselijke vaardigheden wordt in toenemende mate een voorwaarde.