12 mrt. 2018
2 minuten
De vakbeurs RapidPro van Mikrocentrum in het NH Conference Centre in Veldhoven heeft ruim 2.600 bezoekers getrokken. Zij woonden 30 lezingen bij en bezochten 82 exposanten, die gezamenlijk ruim 100 merken vertegenwoordigden.
Deze editie was er speciale aandacht voor toepassingen binnen de industrie. Additive manufacturing technieken als 3D-printen winnen in de industrie steeds meer terrein. Niet alleen 3D-printen werd belicht, ook was er aandacht voor de laatste ontwikkelingen rondom 3D-scannen, (virtual) prototyping, software en productontwikkeling en –design.
Oriënteren op nieuwe investeringen
Duidelijk was dat bezoekers de beurs bezochten met gerichte investeringsplannen. Zo waren zij onder meer op zoek naar een 3D-printer of scanner, maar ook naar gespecialiseerde diensten als vacuümvormen of laser cladden.
Els van de Ven, Manager RapidPro: “Het is een goede ontwikkeling dat steeds meer bezoekers RapidPro bezoeken om zich te oriënteren op nieuwe investeringen. Dit is ook in lijn met de veranderingen in de markt waar de 3D-technieken steeds meer volwassenheid bereiken. Het betekent met name dat de combinatie van een inhoudelijk evenement met expo een zeer goede keuze is.”
Ruim 100 merken vertegenwoordigd
De 82 exposanten vertegenwoordigden dit jaar meer dan 100 merken. Onder meer Desktop Metal, Ultimaker, Formlabs, Makerbot, Renishaw, 3D Systems, Arburg en EOS waren vertegenwoordigd. Ook vonden er tijdens RapidPro enkele productintroducties plaats. Zo introduceerde DeskProto haar nieuwe CAM programma voor CNC frezen DeskProto V7 en presenteerde Layertec als distributeur de nieuwe 3D-metaalprinter van Desktop Metal. Ook grote objecten kregen ruim aandacht. Onder andere Massivit en 10XL presenteerden hun large scale 3D-printers aan het publiek.
Dat industrialisatie een belangrijke ontwikkeling is, beaamden ook de vier keynote sprekers. Ben Jansen trapte het keynote programma af door ervaringen te delen over de inzet van 3D-printen en 3D-scannen binnen het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine. Een minder voor de hand liggende toepassing deelde Coen Viguurs van Hans Boodt Mannequins. Als wereldwijde speler in de mannequinmarkt hebben zij 3D-scannen en 3D-printen succesvol onderdeel gemaakt van het productie- en productontwikkelingsproces.
Industrialisatie vanuit de techniek
Op de tweede dag van RapidPro werd industrialisatie vanuit de techniek bekeken. Zo deelde Prof. Em. Dr. Ir. Jan van Humbeeck van KU Leuven nieuwe technieken voor het bereiken van de meest optimale mechanische eigenschappen en kwaliteit bij het produceren van metalen producten met SLM. Daniël Hoogstraate van Materialise sloot de keynote sessies af met een realistische en praktische blik op de mogelijkheden van 3D-printen. Daarnaast deelde hij inzichten over het disruptieve karakter van de 3D-industrie.
Mikrocentrum reikte ook deze editie tijdens het diner in de avond de RapidPro Start-up Award uit. Deze award stimuleert start-ups op het gebied van additive manufacturing / 3D-printen. Zowel 10XL, PrinTec als Borges.xyz waren genomineerd. Uit deze nominaties koos een onafhankelijk jury 10XL tot winnaar. De jury over de winnaar: “10XL is een echte start-up. Zij passen een combinatie van verschillende technieken toe: robotica, 3D-printen en een externe as voor een lange tafel (6 meter). Deze combinatie biedt veel mogelijkheden. Wat 10XL onderscheidt, is dat zij functionele delen printen met gerecyclede kunststoffen. Daarmee spelen zij goed in op de circulaire economie trend en geven ze plastic afval een zinvol tweede leven.”