De industriële besturing is de afgelopen decennia geëvalueerd van een samenbouw van verschillende onderdelen naar een meer geïntegreerd geheel van allerlei functies.
Tot voor kort moest de systeemintegrator zijn PLC’s, industriële PC’s en servoregelingen allemaal aanschaffen bij verschillende leveranciers. Als hij dan geluk had, kon hij de verschillende onderdelen met één netwerk aan elkaar knopen.
Tegenwoordig spreken we niet meer van leveranciers van PLC’s, IPC’s of embedded besturingen, bijna iedereen levert het volledige scala aan apparatuur en liefst ook nog alle functionaliteit geïntegreerd. Doordat de leveranciers uit verschillende richtingen komen, is de benadering echter niet altijd identiek. De traditionele IPC leverancier probeert de PLC-functies met software in de PC erbij te plakken, terwijl de traditionele PLC leverancier tracht de IPC van dezelfde degelijkheid te maken als de duurdere PLC. De leveranciers van servoregelingen, ventieleilanden en andere embedded besturingen hebben zo ook hun eigen kijk op PLC en IPC.
Tijdens deThemadag ‘PLC of IPC?’ op 8 februari in Eindhoven laat het Mikrocentrum het keuzetraject belichten door diverse aanbieders van hardware en software laten. Enkele vragen zijn:
- Hard- of SoftPLC?
- IPC onder Windows, Windows-CE of Linux?
- Directe I/O of via een industrieel netwerk?
- Welke functionaliteit brengen we onder in hardware bouwstenen, zoals FPGA’s?
- Leggen we de keuze van hard- en software in handen van één aanbieder of houden we deze in eigen hand?
De themadag is bedoeld voor systeemontwerpers, systeemintegratoren. technische managers en technische inkopers in de sectoren machinebouw, utiliteitsbouw, procesindustrie, productieomgevingen, agrarische sector en elektrotechnische installatie
Het programma
Het ochtendprogramma wordt ingevuld door leveranciers van IPC’s, PLC’s en FPGA’s, te weten Advantech, Siemens (onder voorbehoud) en Xilinx. Het middagprogramma gaat over de softwareaspecten van de implementaties, zoals de CodeSys IEC1131 ontwikkelomgeving voor PLC’s, door Hiflex, de verschillende besturingssytemen voor IPC’s, door Micropower en de LABview omgeving om op een transparante wijze ook de FPGA’s te configureren, door National Instruments.
Aan het eind van de dag zullen we in een forumdiscussie de onderlinge verschillen in benadering door de verschillende sprekers en mogelijk andere aanbieders trachten te verduidelijken.
Deelname kost € 295. Kijk hier voor meer informatie