NXP start reorganisatieprogramma

Vanmorgen om 08.00 uur heeft NXP een omvangrijke reorganisatie aangekondigd. Het reorganisatieprogramma bevat een pakket aan essentiële maatregelen die NXP op weg helpen om een solide en winstgevend bedrijf te worden waarin groei, ook voor de langere termijn centraal staat.

De reorganisatie is volgens NXP nodig vanwege: 

  • Overcapaciteit en afnemende vraag naar chips als gevolg van de vertragende wereldeconomie;
  • te hoge overhead en centrale R&D-kosten als gevolg van de joint-venture met STMicroelectronics;
  • ongunstige euro/dollar koers; 80% van de omzet is in dollars, terwijl 50% van de kosten in euro’s wordt gemaakt. Sinds de sterke daling van de dollar bedroeg het negatief wisselkoerseffect 180 miljoen dollar;
  • verhogen van het concurrentievermogen ten opzichte van andere chipfirma’s die ook diverse maatregelen hebben aangekondigd.

NXP wil een financieel gezond bedrijf worden dat zich volledig kan richten op groei en op een leidende positie in de markten waarin NXP actief is. NXP concentreert zich op zijn vier businesses Home, Automotive, Identification en Multi Market Semiconductors.

In Europa

NXP wil ook in de toekomst een belangrijk deel van de chipproductie in Europa blijven doen. Om dit op een winstgevende manier te kunnen doen, moeten  de kosten  worden verlaagd. Als een van de maatregelen zal de bijna veertig jaar oude ICN-5 fabriek in Nijmegen in 2010 sluiten ten gunste van het behoud en een hogere bezetting van de meer geavanceerde ICN8-fabriek (ook in Nijmegen) waarnaar een belangrijk deel van de productie zal worden overgeheveld. Wereldwijd worden vier fabrieken gesloten.
Ook na de  reorganisatie van de R&D activiteiten zal het innovatievermogen van NXP hoog blijven, en zal het percentage van de omzet dat NXP aan R&D zal uitgeven nog altijd 16 à 17% bedragen. Daarmee staat NXP nog steeds in de top vijf van de grootste investeerders in innovatie in Nederland.

De in de joint venture ondergebrachte business unit Mobile & Personal was voor NXP het meest R&D-intensief. Nu deze business unit in de joint venture is ondergebracht, kan NXP het zich veroorloven de centrale R&D te verlagen. Dit is vooral mogelijk omdat een aantal van deze programma’s niet meer relevant zijn voor de vier kernactiviteiten.  Het in lijn brengen van de ontwikkelingskosten is ook bittere noodzaak om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Het percentage van 16 à 17% van de omzet dat na de reorganisatie aan R&D wordt uitgegeven is echter in lijn met de concurrenten.

1300 banen verloren 

NXP moet zijn organisatie aanpassen aan de huidige bedrijfsactiviteiten en maatregelen nemen om een financieel  gezonde toekomst veilig te stellen. Door de reorganisatie zal het aantal vaste medewerkers van NXP Nederland in de komende twee jaar afnemen met 1300. In Nijmegen verliezen in 2009 350 medewerkers hun baan en in Eindhoven 250 (100 staffuncties en 150 R&D-functies). Door de sluiting van de ICN5-fabriek gaan in 2010 700 banen verloren.  NXP heeft toegezegd zijn best doen om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen. De kans dat dit lukt is echter klein. Daarom gaat NXP met de bonden afspraken maken over een sociaal plan. De onderhandelingen zijn al gestart.

Ook heeft NXP overleg met regionale en nationale overheden om zoveel mogelijk mensen aan een nieuwe baan te helpen en om specifieke kennis en competenties voor Nederland te behouden.