Laatste nieuws:

, 6 juni 2019 11:18

Slimmer pompen: software en IIoT sleutel tot effectieve procesoptimalisatie

Frequentieregelaars zijn tegenwoordig uitgerust met intelligente monitoringfuncties en hebben inmiddels ‘servoregeling-achtige’ eigenschappen. Pompen worden steeds zuiniger en assets als meet- en regelinstrumenten bewaken en beheren we met geavanceerde IIoT-applicaties. Het is het ‘Procesoptimalisatie seminar’, dat onlangs werd georganiseerd door Danfoss, KSB en Endress+Hauser, in een notendop.

De SuPremE IE5 synchroon-reluctantiemotoren die KSB in haar pompaandrijvingen toepast bevatten geen magneten en zijn toerengeregeld. '
De SuPremE IE5 synchroon-reluctantiemotoren die KSB in haar pompaandrijvingen toepast bevatten geen magneten en zijn toerengeregeld.
1/1
Drie verschillende familiebedrijven die elkaar in de praktijk vaak tegenkomen en de handen ineen sloegen om voor de Food & Beverage-industrie een middag te organiseren waarbij procesoptimalisatie centraal stond. Aandrijven en Besturen dook dieper in de stof.

Condition Monitoring

"Software wordt de bepalende factor in heel veel industriële situaties", ziet Kees Bolier van Danfoss. "Hardware is niet meer leidend." Daarmee doelde hij op de intelligentie van de VLT AutomationDrive FC 302. Deze beschikt namelijk over ingebouwde monitoring en diagnosefuncties. Tijdens het seminar werd dit gedemonstreerd aan de hand van een compacte proefopstelling met een pomp en regelaar. "Waar het om gaat is dat je tijdens bedrijf wilt weten hoe het met de conditie van een motor/pomp is gesteld", aldus Bolier. "Dus niet eerst alles stopzetten, uit elkaar halen en kijken, maar al tijdens bedrijf zien wat er aan de hand is en daarop zo nodig reageren. Op het moment dat je een elektromotor aanstuurt met een frequentieregelaar, dan heb je die motor als het ware ‘in je greep'. Je controleert via de regelaar immers alle belangrijke dynamische parameters en daardoor ben je in theorie dus ook in staat om deze te bewaken. Dit vergt van de regelaar echter veel meer processing power en geheugen en vandaar dat we ze hebben voorzien van meer en krachtiger processoren en veel meer geheugen."

Een volledig verslag en het artikel van deze kennisdag staat deze maand in Aandrijven en Besturen.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden