‘Generative AI’ komt je PLC programmeren

Op de Hannover Messe 2024 heeft Siemens laten zien dat je ‘generative AI’ kan gebruiken om je te helpen bij het programmeren van PLC’s. Siemens Industrial Copilot for TIA Portal Engineering is volgens het concern het eerste product ‘voor engineering in een industriële omgeving’ op basis van generatieve kunstmatige intelligentie. In de zomer kan het ‘hulpje’ in de Siemens Xcelerator marketplace worden opgehaald.

Volgens het concern kan de Industrial Copilot de werklast van engineers helpen verminderen door bijvoorbeeld repetitieve taken aan je digitale hulpje over te laten. Ook zou het de engineering van complexe taken minder gevoelig kunnen maken voor fouten. Dit verkort dan weer de ontwikkelingstijd en verhoogt de kwaliteit en productiviteit op de lange termijn. 

Code genereren

Siemens Industrial Copilot for TIA Portal Engineering kan je nu onder andere helpen door automatisch basiscode te genereren in SCL (Structured Control Language). Het TIA Portal kan de codesuggestie rechtstreeks overnemen, zonder kopiëren en plakken. De digitale ‘copiloot’ kan ook SCL-codeblokken aan je uitleggen of je begeleiden bij het maken van bijvoorbeeld een eerste machinevisualisatie in WinCC Unified. Bovendien kan je ook Siemens-handleidingen in natuurlijke taal doorzoeken. Via Azure OpenAI Service kan je ook modellen hertrainen zonder gebruik van klantgegevens. 

Eerste gebruikers

De Grenzebach Groep, een familiebedrijf dat automatiseringsoplossingen ontwikkelt, behoort tot de eerste gebruikers van de Siemens Industrial Copilot. Het bedrijf test hoe ‘generative AI’ de de engineering kan ondersteunen en de werklast en de kans op fouten kan helpen verminderen. Dr. Steven Althaus, CEO Grenzebach Group, zegt: "Generative AI is een must-have. Bij Grenzebach willen we de kracht ervan te benutten om voorop te blijven lopen. De Siemens Industrial Copilot stelt ons in staat om optimaal gebruik te maken van de snel toenemende hoeveelheid beschikbare gegevens in een fabriek. En het zal de samenwerking tussen mens en machine naar een hoger niveau tillen. Met Siemens kunnen we het tekorten aan geschoolde arbeidskrachten aanpakken, innovatie stimuleren en de productiviteit van onze arbeidskrachten aanzienlijk verhogen." 

Intentieverklaring Siemens en Schaeffler

Op de Hannover Messe heeft Siemens dit jaar ook samen met Schaeffler een intentieverklaring op AI-terrein ondertekend. In de verklaring leggen beide partijen vast dat ze gezamenlijk de toepassing van kunstmatige intelligentie in de industrie gaan bevorderen en hun samenwerking op dat vlak intensiveren.
Siemens en Schaeffler zijn pioniers op weg naar sterk geautomatiseerde en digitale fabrieken. Met de Siemens Industrial Copilot brengen we de mogelijkheden van ‘generative AI’ naar de Schaeffler werkvloer", zegt Cedrik Neike, lid van de Raad van Bestuur van Siemens AG en CEO Digital Industries. "Samen laten we zien hoe kunstmatige intelligentie een revolutie teweegbrengt in de productie – van het genereren van machinecode tot AI-gebaseerd onderhoud. En dat is nog maar het begin."
Andreas Schick, coo van Schaeffler: "De Siemens Industrial Copilot bewijst dat kunstmatige intelligentie nu al in de productie kan worden gebruikt. In samenwerking met Siemens tillen we productie naar een nieuw, digitaal niveau." 

Gedeelde visie

Het lijkt een logische ge- en vervolg van een eerdere samenwerking. In 2023 liet Siemens ook in Hannover de Industrial Copilot nog zien als een gedeelde visie van Siemens en Microsoft, gebouwd op basis van het digitale bedrijfsplatform Siemens Xcelerator en verrijkt met de ‘large language models‘ uit Microsoft Azure OpenAI Service. Op SPS in Neurenberg dat najaar werd in samenwerking met Schaeffler een eerste productiemachine getoond die was uitgerust met de Industrial Copilot. 

Gesproken woord

Ook dit jaar was het resultaat van hun samenwerking weer aanwezig op de beursvloer. De beide partijen werken al intensief samen in verschillende projecten. In pilot modus neemt de AI-oplossing in een robotcel van Schaeffler Special Machinery verschillende taken op zich. Zo is het mogelijk complexe programmeercodes ook door middel van gesproken natuurlijke woorden te genereren. De Siemens Industrial Copilot heeft ook toegang tot relevante documentatie, richtlijnen en handleidingen om medewerkers te helpen bij het identificeren van mogelijke foutoorzaken. 

Hefboom

"De Siemens Industrial Copilot brengt industriële generatieve AI naar de werkvloer en zal in de toekomst een onmisbaar onderdeel zijn van het engineeringproces", aldus Rainer Brehm, ceo Factory Automation bij Siemens Digital Industries. "Industriële AI is een belangrijke hefboom voor het combineren van de echte en de digitale wereld – met als uiteindelijk doel het aanpakken van grote uitdagingen, zoals het tekort aan geschoolde werknemers of het efficiënter en duurzamer maken van industriële productie." Siemens ziet bovendien een hele reeks van ‘genererende AI-copiloten’ voor zich. Met klanten en partners wordt naar zeggen in verschillende aan dergelijke oplossingen gewerkt in de automotive, logistiek, transport en gezondheidszorg, productie en machinebouw.