Met 2,7 miljoen euro aan EU-financiering hebben onderzoekers uit Tsjechië, Duitsland, Portugal, Spanje en Zweden een oplossing ontwikkeld voor ouderen en personen met een handicap. Hiermee kunnen ze de verschillende elektronische toepassingen in hun huis gemakkelijker gebruiken, met behulp van hun mobiele telefoon of andere apparaten.
Bij het ‘I2HOME‘-project is een gepersonaliseerde en eenvoudige interface voor universele afstandsbedieningen ontwikkeld. De interface is op bestaande open normen in ontwikkeling gebaseerd en kan in een universele afstandsbediening, mobiele telefoon, computer of andere apparaten worden gebruikt om bijvoorbeeld de wasmachine, verlichting, verwarming, airconditioning, tv, dvd-speler/recorder en andere huishoudelijke apparaten aan te zetten en te programmeren. De technologie kan ook buitenshuis worden toegepast.
De toepassing van informatie- en communicatietechnologieën ter verbetering van de levenskwaliteit en onafhankelijkheid van ouderen, personen met een verminderd gezichtsvermogen of personen met een cognitieve handicap, is een van de belangrijkste doelstellingen van de Digitale Agenda voor Europa, die in mei 2010 door de Europese Commissie is vastgesteld.
Technologisch aangelegd
Terwijl de verkoop van tv’s, dvd-spelers en andere huishoudelijke apparaten blijft toenemen, worden de interfaces ervoor steeds meer ontworpen voor de technologisch aangelegde of digitaal bewuste consument. Hierdoor vinden veel mensen het lastig om de moderne technologieën thuis te gebruiken. Als dit probleem niet wordt opgelost, zal het voor deze mensen steeds moeilijker worden om aan de digitale maatschappij deel te nemen en volledig te profiteren van de voordelen ervan.
Onderzoekers van universiteiten, instituten en bedrijven in Tsjechië, Duitsland, Portugal, Spanje en Zweden hebben toegangstechnologie als afstandsbedieningen volledig afgestemd op de behoeften van blinden, personen met een cognitieve handicap, Alzheimerpatiënten en ouderen. De technologie stelt personen met een cognitieve handicap bijvoorbeeld in staat zelfstandiger te leven.
Dit is mogelijk doordat de technologie het eenvoudiger maakt om taken uit te voeren als het overschakelen naar een andere zender of het ontvangen van herinneringen voor dagelijkse activiteiten, ook als ze op reis zijn of hun familie bezoeken. Voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen worden de visuele bedieningsmenu’s vervangen door een spraakinterface.
ISO-open
De I2HOME-oplossing is een verdere ontwikkeling en toepassing van de ISO-open norm voor universele afstandsbedieningen in combinatie met gepersonaliseerde begeleiding. Hierdoor vormt I2HOME een gepersonaliseerde gebruikersinterface die verschillende apparaten tegelijkertijd kan besturen, zoals de verwarming, de airconditioning en de ventilatie, het fornuis, de wasmachine, de afwasmachine en de verlichting.
I2HOME is getest in dagverzorgingscentra en huiselijke omgevingen op vier proeflocaties in Tsjechië, Duitsland, Spanje en Zweden. Meer dan 100 organisaties en bedrijven in Europa maken al gebruik van de I2HOME-technologie.
Brainable
Andere toepassingen van deze technologie worden gebruikt in het door de EU gefinancierde BrainAble-project, dat er ook op gericht is personen met een handicap te helpen door de directe en indirecte interactie met apparaten te verbeteren. Dit wordt gedaan met behulp van hersensensoren die gevoelens als verveling, verwarring, frustratie of overaanbod aan informatie kunnen meten.
De I2HOME-technologie wordt met projecten als Smart Energy for All (SEFA) ook toegepast voor energiebesparing. SEFA bevordert de duurzaamheid en heeft als doel de energievoetafdruk van bedrijven en burgers te beperken door een afstandsbediening te bieden waarmee alle aspecten van energie- en waterverbruik centraal kunnen worden bewaakt en geregeld.
Achtergrond
I2HOME is gefinancierd uit hoofde van het zesde kaderprogramma voor onderzoek van de EU. De EU trok voor I2HOME 2,7 miljoen euro uit.