Laatste nieuws:

16 januari 2024 16:40

ABB neemt Sevensense over

ABB heeft de Zwitserse start-up Sevensense overgenomen, leverancier van AI-gebaseerde 3D vision navigatietechnologie voor autonome mobiele robots (AMR's). Sevensense werd in 2018 opgericht als spin-off van de Zwitserse technische universiteit ETH Zürich.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

"Dit markeert een belangrijke stap in de richting van onze visie van een werkplek waar AI-enabled robots mensen assisteren, waarmee we inspelen op de behoefte van onze klanten aan meer flexibiliteit en intelligentie te midden van kritieke tekorten aan geschoolde arbeidskrachten", zegt Sami Atiya, president van ABB Robotics and Discrete Automation. "Elke mobiele robot, uitgerust met vision en AI, scant een uniek deel van het gebouw; collectief vullen deze robots elkaars zicht aan om een volledige kaart te vormen, waardoor ze autonoom kunnen werken in een snel veranderende omgeving."

20 procent groei

De overname volgt op ABB's minderheidsinvestering in Sevensense nadat het bedrijf in 2021 toetrad tot het innovatie-ecosysteem van het bedrijf, hetzelfde jaar dat ABB ASTI Mobile Robotics overnam. Na proefprojecten met klanten in de automobiel- en logistieke sector zal ABB de technologie van Sevensense integreren in het AMR-portfolio van het bedrijf, dat een ongekende combinatie van snelheid, nauwkeurigheid en laadvermogen biedt. De markt voor mobiele robots zal naar verwachting groeien met 20 procent (CAGR) tot 2026, van UDS 5,5 miljard tot USD 9,5 miljard en ABB's AI-gebaseerde 3D-visiontechnologie loopt voorop in deze groei, volgens analyse van ABB.

Visual SLAM

De Sevensense-navigatietechnologie combineert AI en 3D-vision, zodat AMR's intelligente beslissingen kunnen nemen en onderscheid kunnen maken tussen vaste en mobiele objecten in dynamische omgevingen. Mobiele robots met Visual Simultaneous Localization and Mapping (Visual SLAM)-technologie, die eenmaal handmatig zijn geleid, maken een kaart die wordt gebruikt om zelfstandig te werken. Hierdoor wordt de inbedrijfstellingstijd teruggebracht van weken tot dagen en zijn de AMR's in staat om in zeer complexe, dynamische omgevingen naast mensen te navigeren. Kaarten worden voortdurend bijgewerkt en gedeeld binnen de vloot, zodat ze direct schaalbaar zijn zonder onderbreking van de werkzaamheden en een grotere flexibiliteit bieden in vergelijking met andere navigatietechnologieën.

Autoproductie en logistiek

De op AI gebaseerde navigatietechnologie transformeert nu al de autoproductie en logistiek. Voor autofabrikant Ford zullen ABB AMR's met Visual SLAM zorgen voor efficiency-verbetering in de productielocaties in de VS, terwijl Michelin de technologie zal gebruiken voor intralogistiek in zijn fabriek in Spanje. Andere autofabrikanten zullen de technologie uitrollen in het Verenigd Koninkrijk, Finland en Duitsland.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb