Laatste nieuws:

DELFT, 31 mei 2012 11:12

Robotkwintet componeert en speelt eigen muziek (video)

Festo heeft een robot-strijkkwintet ontwikkelt wat kan luisteren naar bestaande muziek en met deze kennis zelf nieuwe muziekstukken kan genereren in diverse stijlen.

Het robotkwintet van Festo'
Het robotkwintet van Festo
1/1

Het ensemble, Sound Machines 2.0 genaamd, bestaat uit twee violen, een Viola Profonda, een cello en een dubbele bas. Elk van deze instrumenten bestaat uit één enkele snaar, die door een elektrische actuator gemoduleerd kan worden om een andere toonhoogte te krijgen. Een pneumatische cilinder brengt met een hamertje de snaar in strilling. Een 40 watt luidspreker brengt vervolgens de klank ten gehore.

De Mozart-robot

Een nieuwe compositie wordt gemaakt in twee stappen. Eerst wordt een melodie voorgespeeld op een keyboard of een xylofoon. Deze melodie wordt ontleed in toonhoogte, duur en intensiteit van iedere noot. Vervolgens gaat een vernuftig stukje software met diverse algoritmen en componeer-regels ontleend aan Conway's 'Game of Life' aan de slag om een unieke compositie te maken. De vijf robotinstrumenten kunnen vervolgens hier weer verder op improviseren.

Festo is ook bekend vanwege projecten uit hun Bionic Learning Network, wat een hele serie aan op dieren geïnspireerde robots heeft opgeleverd. Robots zoals de SmartBird, Robotino, AirPenguin, Airacuda en meer. In 2007 ontwierp Festo al de eerste Sound Machines, bestaande uit een strijkkwartet en een drum.

Componist in een doosje

De software van dit systeem doet in principe na wat componisten al eeuwenlang doen. In de muziekleer is een ‘motief' een korte reeks noten die het karakteristieke thema van een compositie vormen, zoals een opera of een concerto. Een componist begint met een motief en bouwt dit uit gedurende de rest van het stuk. Wat veel componisten als Mozart bijvoorbeeld zo uniek maakt is hun vermogen om een groots muziekstuk te maken uit een simpel motief.

Vervolgens wordt het muziekstuk nog verder tot leven gebracht door het samenspel van de muzikanten en een dirigent. Wat zo mooi is aan Sound Machines 2.0 is dat veel van deze dingen in real time nagebootst kunnen worden.

 

bron: Singularity Hub

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden