Laatste nieuws:

NEPHI, VS, 8 februari 2012 12:12

Challenger-engineer overleden (73)

Roger Boisjoly, de engineer die zijn werkgever vooraf waarschuwde voor de materiaalfout die uiteindelijk leidde tot de Challenger-ramp, is op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn dood, op 6 januari, werd dinsdag bekend gemaakt door een uitvaartbedrijf in zijn woonplaats Nephi in de staat Utah (VS).

Boisjoly bestudeert een model van de gewraakte O-ringen op een bijeenkomst in 1991.'
Boisjoly bestudeert een model van de gewraakte O-ringen op een bijeenkomst in 1991.
1/1

Boisjoly (spreek uit: ‘boh-zhoh-lee') schreef zes maanden voor de lancering al een onheilspellende memo aan zijn leidinggevenden bij Morton Thiokol. Dat bedrijf was verantwoordelijk voor het vervaardigen van booster-raketten voor de shuttle. Boisjoly vertelde het bedrijf in de brief dat koud weer de afdichting kon verzwakken die twee onderdelen van de raketmotoren met elkaar verbond. Doordat deze zogeheten O-ringen geen verzegeling meer konden bieden, was de kans groot dat vlammen van de motor de behuizing van de raket konden bereiken.

Onnodige tragedie

Later, in de nacht voorafgaand aan de lancering, smeekte Boisjoly, samen met vier andere engineers, zijn leidinggevenden om de lancering uit te stellen omdat de temperaturen beneden het vriespunt waren gedaald. De waarschuwing werd in de wind geslagen en de Challenger explodeerde 73 seconden na de lancering. Zeven mensen, inclusief lerares Christa McAuliffe, vonden de dood.

Na de ramp met de Challenger, op 28 januari 1986, kwam de reputatie van NASA onder vuur te liggen en werd het gevaar van de ruimtevaart aandacht van publiek debat.

Boisjoly heeft de lancering van de Challenger niet durven kijken, zo zeker was hij ervan dat de shuttle zou ontploffen. Hij stierf op 6 januari 2012 aan de gevolgen van kanker. Boisjoly laat zijn 49-jarige vrouw Roberta en twee dochters achter.

bron: Physorg

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden