De fabriek van Gesuga in het Spaanse Galicië verwerkt dagelijks 250 tot 300 ton dierlijke bijproducten afkomstig uit de autonome regio Galicië en de omringende autonome gemeenschappen. Hiervan worden organische meststoffen, biodiesel, vlees- en beendermeel (MBM – Meat & Bone Meal) gemaakt. Hierdoor vermindert het totale afvalvolume van de vleesindustrie.
Gesuga is in 2020 begonnen aan het ontwerp en de bouw van aan een innovatieve verbrandings- en vergassingsinstallatie, mede gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (EAFRD) en de Galicische overheid, Xunta de Galicia. De installatie is ontwikkeld om energie terug te winnen uit de categorie-1 dierlijke bijproducten (MBM) die de fabriek verwerkt, in de vorm van synthetisch aardgas (SNG) om hun hoofdactiviteiten minder afhankelijk van fossiele brandstoffen te maken.
De vergassings- en verbrandingsinstallatie is ontworpen door TERBEL, gespecialiseerd in het onderhoud en bouw van industriële elektrische installaties, maar ook in regelprocessen. TERBEL kreeg de opdracht een DCS-regelsysteem (Distributed Control System) te bouwen, integreren en te installeren, dat verbonden is via een Profibus-communicatienetwerk en benaderde WEG om de benodigde variabele toerenregelingen – lees: frequentieregelaars – voor dit systeem te leveren.
Efficiënte producten
Elektromotoren zijn belangrijk voor veel processen in de vergassings- en verbrandingsinstallatie, waaronder het transport van vlees- en beendermeel (MBM), de beluchting van de vergassings- en verbrandingsprocessen en de dosering van de diverse vereiste materialen en elementen.
"Omdat de vergassings- en verbrandingsinstallatie energie levert voor de hoofdactiviteiten van Gesuga, moest de continuïteit absoluut gewaarborgd zijn," verduidelijkt Luis Alberto Terroba Iñiguez, Technical Industrial Engineer bij TERBEL.
"TERBEL heeft jaren ervaring met het toepassen en installeren van WEG-producten. Voor het project bij Gesuga zochten we betrouwbare componenten om de bedrijfszekerheid van de hele fabriek te borgen en we wisten dat we op de bewezen degelijkheid en efficiëntie van WEG konden vertrouwen."
16 frequentieregelaars
Voor de aansturing van deze elektromotoren koos TERBEL 16 frequentieregelaars uit WEG’s CFW11– en CFW700-serie om het vermogen continu te kunnen regelen, dat van 0,37 tot 200 kW varieert. "De CFW11 en CFW700 zijn beide volgens WEG’s filosofie van plug-and-play ontworpen", aldus Miguel Ángel Gonzalo, sales Engineer bij WEG Iberia. "Hierdoor worden de apparaten die we inpluggen vanzelf door de freqentieregelaar herkend, waardoor geen extra configuratie nodig is, wat de installatie en bediening vergemakkelijkt."
60 procent minder aardgas
"Door WEG’s variabele toerenregelingen verbruiken de motoren in de fabriek minder stroom en kunnen we de druk, het debiet en de temperaturen nauwkeurig regelen, waardoor ook de algehele energiezuinigheid is verbeterd" aldus Gonzalo. Door energie terug te winnen uit MBM en daarmee Gesuga’s verwerkingsprocessen voor dierlijke bijproducten te voeden, worden aanzienlijk minder fossiele brandstoffen gebruikt, terwijl ook de CO2-uitstoot en de kosten zijn gedaald. "Door het succes van dit project heeft Gesuga naar schatting 60 procent minder aardgas nodig dan voorheen en is de jaarlijkse CO2-uitstoot met 6000 ton gedaald," aldus Terroba.
Spaanse vleessector
De vleessector is goed voor 22,2 procent van de totale omzet van de voedingsindustrie, dat staat in een rapport uit 2021 van het Spaanse ministerie van landbouw, visserij en levensmiddelen. Omdat deze sector zo groot is in de Spaanse voedingsindustrie, is het belangrijk dat het beleid voor de afvalverwerking aan de Europese (EU) Farm-to-Fork-strategie beantwoordt om een milieuvriendelijk, gezond en veilig voedingsstelsel te realiseren.
Binnen de EU worden dierlijke bijproducten in drie categorieën verdeeld, die elk hun eigen afvalverwerking en toegestane gebruiksmogelijkheden kennen. Dierlijke bijproducten werden van oudsher door de boeren hergebruikt en aan het vee gevoerd. Maar EU-verordening (EG) 1069/2009 over de "gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten en afgeleide producten" heeft de oude wetgeving van 2002 vervangen en sindsdien mag het categorie 1-materiaal niet meer als diervoeder dienen.