Laatste nieuws:

CAMBRIDGE, ENGELAND, 19 oktober 2011 10:00

Robot verbreekt wereldrecord Rubik’s kubus (video)

Voor het eerst is het gelukt om een robot te bouwen die de bekende kubus van Erno Rubik sneller kan oplossen dan een mens. Het vorige record (6,24 seconden) stond op naam van de 16-jarige Australiër Feliks Zemdegs. De CubeStormer II robot kan het kunstje in slechts 5,35 seconden.

'
1/1

De Cubestormer II is geheel opgebouwd uit Lego-onderdelen. Er zitten vier Mindstorms NXT-pakketten verwerkt in de robot. Het brein en de interface van de robot worden gevormd door een Samsung Galaxy S II smartphone waar een zelfontwikkelde Android-applicatie op draait.

ARM in ARM

De kubus-oplossende robot is ontwikkeld door Mike Dobson en David Gilday, bekend van de eerste CubeStormer en de Android Speedcuber. Het geheel is ook een leuke demonstratie van de kracht van processoren met een ARM-architectuur. Zowel de Mindstorms NXT-pakketten, als de Galaxy S II gebruiken namelijk ARM-processoren voor het rekenwerk.

Werking van de CubeStormer II

De app op de smartphone gebruikt de ingebouwde camera om plaatjes van iedere zijde van Rubik's kubus te schieten. De foto's worden razendsnel verwerkt om de door elkaar gehusselde kleurvlakken in kaart te brengen. De oplossing wordt vervolgens berekend door een geavanceerd twee fasen algoritme, wat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor Speedcuber. Het algoritme is in deze toepassing geschikt gemaakt voor multi-threading, zodat er optimaal gebruik gemaakt wordt van de dual-core ARM Cortex-A9 processor (kloksnelheid: 1,2 GHz) in de smartphone. 

De software komt vervolgens met een efficiënte oplossing voor de puzzel, die geoptimaliseerd is voor het vier-armige mechanisme. De app communiceert via Bluetooth met de software die op de ARM-processoren van de Lego NXT Intelligent Bricks draait. Deze software stuurt de motoren aan die de robot aandrijven. Tijdens het oplossen laat de app een realtime OpenGL ES 3D-weergave zien op het scherm van de telefoon. De ARM Mali-400 MP grafische processor in de telefoon zorgt hierbij voor het zware rekenwerk.

Mens versus machine

De oplostijd van menselijke ‘speedcubers' wordt enkel gemeten vanaf het moment dat ze beginnen met draaien. De tijd die nodig is voor het inspecteren van de kubus wordt niet meegerekend. De tijden die gemeten worden door CubeStormer II omvatten de totale tijd van de oplossing. Dus vanaf het maken van de foto's tot aan de fysieke oplossing.

De CubeStormer II wordt gedemonstreerd op 26 en 27 oktober 2011 op de ARM TechCon 2011 in Santa Clara, Californië. Klik hier voor meer informatie. 

 

bron: ARM

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden