Laatste nieuws:

UTRECHT, 10 oktober 2008 12:47

Fluctuaties van CO2 laatste 1000 jaar hoger dan gedacht

Het gehalte broeikasgas CO2 in de lucht fluctueerde tijdens de laatste duizend jaar sterk. TNO en de Universiteit Utrecht concluderen dat na een studie van fossiele bladeren uit Limburgse sedimentkernen. De fossiele bladeren tonen sterke veranderingen aan in het CO2-gehalte van de lucht achthonderd jaar geleden. Deze CO2-veranderingen komen overeen met 30% van de huidige door mensen veroorzaakte toename.

Fossiele bladeren tonen sterke CO2 fluctuaties aan.'
Fossiele bladeren tonen sterke CO2 fluctuaties aan.
1/1
Deze resultaten tonen aan dat natuurlijke CO2-veranderingen groot genoeg zijn geweest om een bijdrage te leveren aan natuurlijke klimaatsveranderingen gedurende de laatste duizend jaar. Dit druist in tegen een aanname van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Het IPCC neemt aan dat de effecten van natuurlijke CO2-veranderingen op de klimaatsverandering van de laatste duizend jaar verwaarloosbaar klein zijn geweest. Een beter begrip van natuurlijke CO2-variaties leidt tot een betere voorspelling van de toekomstige effecten van de CO2-toename op het klimaat.

 

CO2 wordt door planten gebruikt als bouwstof. Planten passen de hoeveelheid openingen op het bladoppervlak (huidmondjes) aan op de hoeveelheid CO2 in de lucht. Bij meer CO2 heeft de plant minder huidmondjes nodig om toch voldoende CO2 op te nemen. De hoeveelheid huidmondjes op fossiele bladeren kan dus gebruikt worden om de hoeveelheid CO2 in het verleden te reconstrueren.

De resultaten van dit onderzoek zijn deze week gepubliceerd in PNAS Early Edition:
Thomas B. van Hoof, Friederike Wagner-Cremer, Wolfram M. Kürschner, and Henk Visscher (2008) A role for atmospheric CO2 in preindustrial climate forcing

bron: TNO

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden