Van schroot naar Industriële besturingskast

Siemens-dochter Alpha Verteilertechnik uit Cham in Duitsland is fabrikant van de SIVACON 8MF1 serie besturingskasten. Fijn voor ze. Zeker, want de stalen kasten hebben schroot als grondstof en zijn geproduceerd met energie opgewekt door windmolens.

De industriële kastenserie met dezelfde technische eigenschappen en functionaliteit als conventioneel vervaardigde kasten, is de volgende stap ter ondersteuning van de duurzaamheidsdoelstellingen van Siemens, beschreven in het DEGREE raamwerk.
Het productieproces heeft een 70 procent lagere kooldioxide uitstoot in vergelijking met conventionele staalproductie in een hoogoven met ijzererts en kolen. De reductie van 70 procent vertaalt zich in een besparing van 308 kg kooldioxide per kasteenheid. Het schroot is afkomstig van gerenommeerde Europese leveranciers.

Wereldwijde uitstoot

Momenteel is de staalproductie verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde uitstoot. Omdat de vraag naar staal blijft stijgen, is het essentieel om de productie duurzamer te maken. Met de nieuwe kasten kunnen grotere industriële klanten hun ‘ carbon footprint’ verlagen en dichter bij hun duurzaamheidsdoelstellingen komen.
Zeker als ze er dan ook nog de SIRIUS 3RV2-motorbeveilingsschakelaar in huisvesten. Daar zitten weer componenten uit duurzaam geproduceerde kunststof in. De kunststof zelf is afkomstig van BASF dat de fossiele grondstoffen vervangt door biomethaan dat weer afkomstig is van bijvoorbeeld landbouwafval. Dat scheelt Siemens in de productie van de stroomonderbrekers 270 ton aan uitgestoten koolstofequivalent per jaar.