Trein op brandstofcel rijdt 80 km/h bij eerste test (video)

Alstom heeft met succes de eerste testritten uitgevoerd met de Coradia iLint. De passagierstrein op brandstofcellen reed 80 km/u op het eigen testtraject in Salzgitter (Niedersachsen). De komende maanden zal een uitgebreid testprogramma worden uitgevoerd in Duitsland en Tsjechië. Begin 2018 volgen in Noordwest-Duitsland de eerste testritten met passagiers.

De testritten die momenteel in Salzgitter worden uitgevoerd, zullen vier weken duren. Ze moeten de stabiliteit van de energietoevoer tussen aandrijving, brandstofcel en batterijen van het treinstel aantonen. De remkracht wordt eveneens getest, dit om de interface tussen de pneumatische en elektrische rem te testen

Trein op brandstofcel

De Coradia iLint is de eerste lagevloer passagierstrein ter wereld die wordt aangedreven door een brandstofcel op waterstof die het elektrisch vermogen voor de tractie moet leveren. De trein is stil en stoot alleen stoom en gecondenseerd water uit.

De trein combineert verschillende innovatieve elementen: een schone energieomzetting, flexibele energieopslag in batterijen en een slim management van het tractievermogen en de beschikbare energie.

Het treinstel is gebaseerd op Alstom’s vlaggeschip, de Coradia Lint dieseltrein, die in Nederland door Syntus, Arriva en Veolia wordt ingezet op de zijlijnen. De Coradia iLint is met name geschikt voor gebruik op niet-geëlektrificeerde spoorwegnetten.

Testprogramma

De dynamische tests bij 80 km/u worden uitgevoerd bij de fabriek in Salzgitter, terwijl in Velim (Tsjechië) de maximum snelheid van de Coradia iLint (140 km/h) wordt getest.

Om de testen mogelijk te maken, is in Salzgitter een mobiel vulstation ingericht, dat waterstof in gasvorm in de druktank van het treinstel pompt. Dit waterstof is een nevenproduct van een industrieel proces, dat gewoonlijk als afvalproduct wordt gebruikt. Op de langere termijn wil Alstrom waterstofproductie uit windenergie toepassen.

Het treinstel heeft de statische inbedrijfstelling met succes doorlopen. Alle elektrische en pneumatische functies zijn getest en bij stilstand geverifieerd. TÜV Süd heeft de veiligheid van de batterij, het druktanksysteem en de brandstofcel voor de komende testfases gecertificeerd.

De Coradia iLint is ontworpen door Alstom teams in Salzgitter (Center of excellence voor regionale treinen), in het Franse Tarber (Center of excellence voor tractiesystemen) en Ornans (voor the motoren). Het project wordt ondersteund door het Duitse Ministerie van transport en digitale infrastructuur. Alstom heeft al ‘letters of intent’ getekend voor zestig treinen in verschillende Duitse deelstaten.