’s Werelds ‘eenzaamste’ cobot helpt bij herbebossing in het Amazone-gebied (video)

In een afgelegen deel van het Amazone-gebied in het Peru helpt een YuMi-cobot bij een herbebossingsproject. De YuMi wordt met behulp van de zon van energie voorzien. Het verfijnen, optimaliseren en simuleren van de ronotprogramma’s wordt gedaan met RobotStudio Cloud-technologie – in real time en op 12.00 km afstand vanuit het Zweedse Västerås.

Het proefproject van ABB Robotics en non-profitorganisatie Junglekeepers heeft gelopen in mei en juni en wordt nu geëvalueerd. Het project laat volgens ABB zien welke rol cloudtechnologie kan spelen om herbebossing sneller, efficiënter en schaalbaarder te maken. Junglekeepers wil meer dan 20.000 hectare Amazonewoud beschermen en ontbossing tegen te gaan. De YuMi helpt en automatiseert de plantwerkzaamheden in het junglelaboratorium.

Samenwerking

"De samenwerking van ABB met Junglekeepers toont aan hoe robotica en cloudtechnologie een centrale rol kunnen spelen in de strijd tegen ontbossing als een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering", zegt Sami Atiya, President van ABB Robotics and Discrete Automation. "Ons proefprogramma met ’s werelds meest afgelegen robot helpt bij het automatiseren van zeer repetitieve taken, waardoor boswachters in het regenwoud belangrijker werk kunnen doen om hun leefgebied te behouden."

Planttaken

De YuMi verricht in het junglelab essentiële taken in het plantproces, dat normaal met de hand wordt uitgevoerd. De cobot graaft een gat in de grond, laat het zaad erin vallen, verdicht de grond erop en markeert het met een kleurcode. Hiermee stelt YuMi de Junglekeepers in staat om elke dag een gebied ter grootte van twee voetbalvelden te herbeplanten.
Tegelijkertijd kunnen de vrijwilligers van Junglekeepers, door deze taak te automatiseren, hun kostbare tijd en middelen tijd en middelen richten op werk met meer impact, zoals patrouilleren in het gebied om illegale houtkappers af te schrikken, het onderwijzen van de lokale bevolking over het behoud van het regenwoud en het planten van volwassen jonge boompjes.

Simulatie en realiteit

Met de autonome cobotinstallatie voorkom je de moeilijkheid mensen te vinden die bereid zijn om te verblijven en werken op een afgelegen locatie in de jungle. Na de eerste installatie kan YuMi de taken autonoom uitvoeren en is alleen assistentie nodig als zich problemen voordoen. Die kunnen dan hopelijk op afstand worden opgelost met behulp van RobotStudio Cloud-technologie. Volgens ABB is een nauwkeurigheid van 99 procent tussen simulatie en realiteit mogelijk is. Hierdoor kunnen gebruikers de tijd voor het testen van robotoplossingen met 50 procent verkorten en productiestilstand tot nul reduceren.

Technologie en lokale kennis 

De vernietiging van het Amazoneregenwoud door menselijke activiteiten zoals houtkap en verbranding om land vrij te maken voor landbouw dragen bij aan de verwoestende effecten van klimaatverandering. Naar schatting is sinds 1985 meer dan 870.000 km² van het Amazoneregenwoud gekapt, een gebied dat groter is dan Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België samen. Nu er al tientallen miljarden bomen verdwenen zijn, warmt het gebied snel op.
"De Amazone is in gevaar. Daarom moeten technologie, wetenschap en lokale kennis samenwerken om het te redden. Anders zijn we te laat. Het regenwoud kan gered worden, maar we moeten al deze elementen samenbrengen om een verschil te maken", zegt Dennis del Castillo Torres, directeur van Forest Management Research bij het Peruvian Amazon Research Institute. "Het is erg belangrijk om een combinatie te hebben van hoogwaardige technologie en behoud. Er zijn veel technologieën die we kunnen gebruiken om het bos te behouden en deze robot kan veel helpen om sneller te herbebossen, maar we moeten heel selectief zijn. We moeten hem gebruiken in gebieden met veel ontbossing om het herbeplantingsproces te versnellen."