Robotschip jaagt autonoom op onderzeeërs (video)

Vanaf april neemt de Amerikaanse marine een robotschip in gebruik wat volledig autonoom jaagt op onderzeeërs. Engineeringbedrijf Leidos heeft het schip ontworpen in opdracht van het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Het schip is de ACTUV gedoopt, wat staat voor ‘Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel’. Het autonome schip is in te zetten als bevoorradingsschip en andere missies. Het schip is geoptimaliseerd om onderzeeërs met een stille dieselmotor betrouwbaar te volgen.

Sonar

Als sonarboeien een onderzeeër ontdekken kan het robotschip deze boeien gebruiken als richtpunt. Zodra het schip in de buurt van de te volgen onderzeeër is, nemen de eigen instrumenten van het schip de zaak over.

Onbemand maakt onbemind?

Volgens de primaire doelen van het ACTUV-project zijn er bij een onbemand schip als dit minder eisen aan de plattegrond, toegankelijkheid, ondersteunende systemen en dergelijke dan bij een regulier schip. Dit betekent dat deze schepen tegen een fractie van de kosten van een bemand schip gebouwd kunnen worden.

Ver en lang

Waar menselijke bemanningen op den duur vervangen moeten worden is de ACTUV zo gebouwd dat het schip maandenlang missies kan uitvoeren zonder onderbreken. Het is niet onwaarschijnlijk dat het robotschip op z’n missie soms duizenden kilometers aflegt. Ook zal het schip op zo’n missie automatisch rekening houden met lokale zeewetgeving en navigatierichtlijnen.

Het robotvaartuig is 40 meter lang, weegt 140 ton en vaart vanaf april 2016 mee met de Amerikaanse marine.