Onderzoekers van de Cornell universiteit in Amerika hebben een prototype robot gebouwd die zelfstandig een spantconstructie in elkaar kan zetten. De robot kan op eigen houtje bouwen en klimt omhoog of omlaag om een constructie in elkaar te zetten die groter is dan de robot zelf.
Mensen zijn erg bedreven in het bouwen van constructies die vele honderen of duizenden malen hoger zijn dan wijzelf. Waar we echter minder goed in zijn is het veilig bouwen, aangezien al dat geklauter niet zonder risico is en bouwongevallen vaak ernstige gevolgen hebben.
Bouwrobot bouwt veilig
"Wat mij persoonlijk het meest enthousiast maakt aan dit project is het idee van veiligheid," aldus Jeremy Blum, een onderzoeksstudent die meewerkte aan het project. Doordat de robot een bouwconstructie kan aanpassen en beklimmen, ook al is het alleen maar voor het afleveren van bouwmaterialen, maakt een bouwput al stukken veiliger voor mensen, aldus Blum.
Het project is gefinancieerd door een research en innovatie-beurs die is toegekend aan Hod Lipson van Cornell, Daniela Rus van MIT, Mark Yim van de universiteit van Pennsylvania en Eric Klavins van de universiteit van Washington. Het project verkent de mogelijkheden van automatisering van bouwprocessen in onvoorspelbare omgevingen.
Ook hinten de onderzoekers naar toepassingen in de ruimtevaart. In plaats van een levende astronaut op een gevaarlijke ruimtewandeling te sturen, zouden robots dienst kunnen doen bij herstelwerkzaamheden aan de buitenkant van een ruimteschip of ruimtestation.
Het prototype van de robot is uitgerust met een eigen stroomvoorziening, evenals de nodige sensoren, zodat de robot kan vaststellen waar hij zich op een constructie bevindt. Op deze manier kan de robot accuraat bewegen zonder expliciete commando’s, voegt Blum toe.
Revolutie in de bouw
Hod Lipson ziet een toekomst voor zich waarin de constructiebranche drastisch veranderd is door dit soort technologieën. Een toekomst waarin bouwwerken niet van beton of andere niet-herbruikbare materialen worden gemaakt, maar van componenten die specifiek ontworpen zijn om (door robots) in elkaar te worden gezet en ook weer afgebroken of aangepast kunnen worden.
Denk bijvoorbeeld aan de wederopbouw na een aardbeving of andere ramp. Of wanneer een gebouw om andere reden gesloopt moet worden. Herbruikbare materialen zijn wellicht duurder om op korte termijn in te investeren, maar kunnen hun geld meer dan terugverdienen op langere termijn.
"Mensen zijn tegenwoordig erg slecht in het recyclen van bouwmaterialen. We zijn op dit moment slimmere methoden aan het verkennen voor het bouwen, afbreken en aanpassen van bouwwerken", aldus Lipson.