Rittal viert 60 jarig jubileum – Van plaatbewerkers naar internationaal digitaal bedrijf

Het is 1 april 1961 wanneer in een kleine plaatwalserij in het centrum van Hessen een internationaal succesverhaal begint – de standaardisatie van schakelkasten. Rudolf Loh richt het bedrijf Rittal op en verandert de industrie voorgoed. Wat aanvankelijk niet serieus werd genomen, is vandaag de dag een fenomeen: wereldwijd wordt de standaardkast gebruikt om miljoenen productoplossingen aan te sluiten in meer dan 90 procent van alle industrieën. Rittal is de innovatie- en wereldmarktleider op het gebied van behuizings- en kasttechniek en IT-infrastructuur. Wereldwijd werken 10.000 medewerkers aan innovaties, oplossingen voor de industrie, oplossingen voor de IT en nieuwe businessmodellen. Een kleine plaatbewerkingsfabriek is uitgegroeid tot een wereldwijde digitale onderneming. Wat niet is veranderd: Rittal is een familiebedrijf – verantwoordelijkheid, gemeenschapsgevoel en sociale betrokkenheid staan nog steeds voorop.

Rittershausen in het Dietzhölztal – Dat een kleine Midden-Hessische gemeenschap op een dag de naamgever zou worden van een wereldwijd succesvol bedrijf had niemand ooit gedacht in 1961. Rudolf Loh koopt hier een oude plaatwalserij en richt Rittal op. Het idee: standaard schakelkasten in serie vervaardigen en direct uit voorraad leveren. Sneller en beter dan de toen individueel gemaakte plaatwerkkasten voor de besturingscomponenten van machines. Lange levertijden en kwaliteitsgebreken behoorden daarmee tot het verleden. De bloei van de naoorlogse jaren had de industriële productie veranderd. Machines werden aan elkaar gekoppeld en produceerden alles in grote aantallen dankzij de toegenomen vraag. Het idee van Rudolf Loh kwam dus precies op het juiste moment.
Sindsdien is er veel gebeurd. Innovaties van het bedrijf uit Herborn hebben wereldwijd hun stempel op de industrie gedrukt. De oplossingen van Rittal worden niet alleen gebruikt in de besturings- en paneelbouw, maar ook in de IT, de energiemarkt, de scheepsbouw, het ziekenhuis of het voetbalstadion. 58 dochterondernemingen zorgen wereldwijd voor de verkoop en service van Rittal-producten. In de regio is Rittal de grootste werkgever en heeft het bedrijf onlangs nog ruim 250 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een volledig digitaal geïntegreerde fabriek in Haiger.

Van systeem naar cloud

Hoe dit alles tot stand kwam? In de loop van de industriële automatisering ontwikkelde Rittal de schakelkast tot een compleet kastsysteem. De producten moesten allerlei problemen bij de klant oplossen, bijvoorbeeld met oplossingen voor de klimatisering of de stroomverdeling. Zowel toen als nu worden het bedrijf en de bedrijfscultuur gevormd door deze systematische benadering – en de belofte om verandering te stimuleren in plaats van alleen maar te reageren op situaties. Het systeem sloeg aan. Niet alleen in de industrie, maar ook in de IT, waar Rittal naam maakte als "nieuwkomer". Tot op de dag van vandaag zijn energie-efficiëntie, klimaatverandering of een fail-safe stroomverdeling zeer relevante onderwerpen. Rittal maakt zijn klanten succesvol met innovatieve oplossingen voor industriële en IT-infrastructuren van elke omvang.
Tegelijkertijd investeerde Rittal in het midden van de jaren tachtig in een klein bedrijf met twee werknemers en bouwde Eplan op. En dat in een tijd waarin bijna niemand aan softwareoplossingen voor de kasttechniek dacht. In de daaropvolgende jaren en decennia werd een breed scala aan software en diensten ontwikkeld rond de engineering. Tegenwoordig is Rittal’s zusterbedrijf een van ’s werelds toonaangevende softwareleveranciers voor elektrotechniek. Tegenwoordig optimaliseren en industrialiseren Rittal en Eplan samen de volledige waardeketen van klanten in de besturings- en paneelbouw. Op dit moment behoren automatiseringsoplossingen, zoals bewerkingsmachines voor kasten en behuizingen, net zo goed tot het assortiment als de geavanceerde systeemtechniek voor die kasten en behuizingen.

Van Digital Twin naar Edge Computing

Het vormgeven van de wereldwijde technologische veranderingen in de industrie en het nemen van verantwoordelijkheid voor de thuisbasis in Midden-Hessen, dat was het doel van Rittal bij het investeren in de nieuwbouw van de modernste productiefaciliteit ter wereld voor wand-/ vloerkastsystemen en compacte behuizingen, inmiddels alweer vijf jaar geleden. Alles werd gerealiseerd volgens industrie 4.0-normen. In 2020 werd de fabriek in Haiger geopend. Honderden machines en werkplekken werden aan elkaar gekoppeld om zeer complexe processen digitaal af te handelen. Van bestelling tot productie en logistiek. Daarbij creëerde het bedrijf samen met zuster-startup German Edge Cloud intelligente edge- en cloudoplossingen. Oplossingen die zijn afgestemd op de behoeften van de industrie, gehuisvest in een eigen computerruimte en getest in het eigen bedrijf. Zo is Rittal opnieuw op weg naar standaardisering, nu op het gebied van digitalisering. Samen met German Edge Cloud, een van de oprichters van GAIA-X, het Europese data-infrastructuurconsortium, en lid van CATENA-X, het automobielnetwerk voor veilige gegevensuitwisseling.

De mens telt in het familiebedrijf

Decennialang hebben de medewerkers van het bedrijf veranderingen in gang gezet – van de jongste stagiair tot de meest ervaren professional. En van de ontwikkeling van innovaties tot de integratie van vluchtelingen. Het bedrijf is de grootste werkgever in de regio Midden-Hessen en familiebedrijf uit overtuiging: elk jaar doneren de medewerkers van de Friedhelm Loh Group – Rittal en zijn zusterbedrijven Eplan, Cideon, Stahlo, LKH, German Edge Cloud en Loh Services – samen ruim 5 miljoen euro aan goede doelen. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan richtte eigenaar prof. Friedhelm Loh tien jaar terug de Rittal Foundation op. Een stichting die sindsdien sociale, educatieve en culturele projecten en instellingen ondersteunt.
"Ik ben enorm trots op het 60-jarige succesverhaal dat we samen met al onze medewerkers hebben geschreven", zegt prof. Friedhelm Loh, eigenaar en CEO van de Friedhelm Loh Group. "Wat ons anders maakt, is nieuwsgierigheid, klantgerichtheid, de moed om risico’s te nemen en het plezier van het gezamenlijke succes. We houden van de toekomst."