, 12 februari 2019 10:57

Micro- en nanotechnologie sluit aan bij Holland High Tech

MinacNed, de brancheorganisatie voor micro- en nanotechnologie, sluit zich aan als partner bij Holland High Tech. MinacNed gaat de topsector HTSM (High Tech Systemen en Materialen) helpen met het versterken van het nano-ecosysteem in Nederland en het op de kaart zetten van de sector in het buitenland.

MinacNed wil met haar leden actief bijdragen aan het actualiseren en verder invullen van de HTSM roadmap Nanotechnology. Verder is het idee om partijen bij elkaar te brengen om tot concrete nanotoepassingen te komen voor de maatschappelijke uitdagingen waar Nederland de komende jaren mee te maken krijgt. "Samenwerken tussen de verschillende disciplines is daarbij noodzakelijk om tot echte stappen te komen", aldus Ronny van ‘t Oever, voorzitter van MinacNed en CEO van lab-on-a-chip bedrijf Micronit. "Zonder de samenwerking tussen nanotechnologie, life sciences en ICT was het goedkoop sequencen van dna bijvoorbeeld nooit mogelijk geworden." Ook wil MinacNed zich met haar leden actief inzetten voor de internationaliseringsstrategie van de topsector HTSM. De meerderheid van Nederlandse micro- en nanobedrijven heeft een afzetmarkt in het buitenland.

Ondersteuning overheid 

Eén van de aandachtspunten is een juiste ondersteuning vanuit de overheid. "Op dat gebied zie je al veel positieve ontwikkelingen. Zo zijn er subsidie-instrumenten, innovatieprogramma's als NanoNextNL  en ontstaan er innovatieve bedrijven als spin-off van universiteiten", zegt Van 't Oever. Verbetering is nog mogelijk in het aanbrengen van de juiste balans in de ondersteunende instrumenten. "Micro- en nanotechnologie zijn interessant op alle niveaus, van het vroege-fase onderzoek tot eindproducten met een businessmodel. Belangrijk is al die fases te herkennen. De nanoproducten waar we nu geld mee verdienen, waren er immers nooit geweest zonder de investeringen die in het verleden zijn gedaan."

Opleiding en onderzoek 

Ook de infrastructuur is van belang. "Als je geen omgeving hebt waar je technici op kunt leiden, dan is er geen aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt." Van ‘t Oever pleit dan ook voor genoeg nanolabs met ‘state of the art' infrastructuur waar vroege fase-onderzoek gedaan kan worden.

Foto's:

Micro- en nanotechnologie zijn interessant op alle niveaus, van het vroege-fase onderzoek tot eindproducten met een businessmodel.

Micro- en nanotechnologie zijn interessant op alle niveaus, van het vroege-fase onderzoek tot eindproducten met een businessmodel.

© Aandrijvenenbesturen.nl