Laatste nieuws:

, 5 februari 2018 11:13

‘Watertransport’ op rolletjes

Danone Waters heeft besloten om de handling van pallets met Evian water veiliger te maken. De keuze is daarbij gevallen op zwaartekracht-rollenbanen van Interroll.

De AGV’s zetten twee pallets tegelijk op de zwaartekracht-rollenbanen'
De AGV’s zetten twee pallets tegelijk op de zwaartekracht-rollenbanen
1/1
De historische Danone vestiging in de gemeente Publier, in de Franse regio Amphion-les-Bain in het departement Haute-Savoie, geldt als ´s werelds grootste bottelarij voor natuurlijk mineraalwater en beslaat een oppervlakte van 130.000 m2. 65% van de productie, die in totaal per dag zeven miljoen flessen op 7.000 pallets bedraagt, verlaat de vestiging via het grootste particuliere spoorwegstation in Frankrijk. De rest wordt met vrachtwagens gedistribueerd.

 

Eenvoudig?

Dat vraagt een strak geregelde en goed geoliede logistiek. Storingen die de constante doorvoer onderbreken moeten absoluut worden vermeden. Aan het eind van de productielijn vervoeren AGV's de pallets van maximaal 1200 kg naar de laadplatforms. De AGV's kunnen twee pallets tegelijk verplaatsen en zetten op de millimeter nauwkeurig de pallets op zwaartekracht-rollenbanen. De zestien banen voor maximaal 27 pallets kunnen het tempo gemakkelijk bijhouden. De zwaartekrachtbanen leiden de pallets naar de vorkheftrucks die deze met vier tegelijk oppakken om ze in de wachtende treinen te laden.
Het lijkt eenvoudig maar de oplossing is wel degelijk van een behoorlijk technologisch niveau. Allereerst zorgen de MSC 80 Magnetic Speed Control rollen van Interroll voor een constante palletsnelheid van 0,3 m/s om de veiligheid van installatie, operators en goederen te waarborgen. Aan het einde van de lijn zorgt een mechanische scheidingsoplossing ervoor dat vier pallets tegelijk kunnen worden opgepakt, niet alleen ten behoeve van de veiligheid en het comfort van de operator, maar tevens om zo efficiënt mogelijk te kunnen laden.

 

12 typen pallets

Ter voorbereiding op dit project moest Interroll zijn testlocatie in La Roche-sur-Yon op volle capaciteit laten draaien. Evian gebruikt namelijk niet minder dan 12 verschillende typen pallets voor de wereldwijde distributie. De oplossing is technisch beoordeeld aan de hand van een reeks tests, zoals de snelheid van de looprollen, het aantal vereiste remrollen, de positie van de separatoren. Gezamenlijk is bovendien samen met palletfabrikanten gewerkt aan het optimaliseren van de constructie en het ontwerp van de pallets. Dit om zeker te weten dat de pallets zo optimaal mogelijk rollen op de zwaartekrachtbanen.

interDe zwaartekracht-rollenbanen van Interroll zijn afgezien van een paar slijtdelen eigenlijk onderhoudsvrij.  

Lof

Het feit dat de rollenbaan gebruik maakt van de zwaartekracht, betekent dat de installatie niet hoeft te worden aangedreven. Afgezien van een paar slijtdelen, is de installatie verder onderhoudsvrij. De bedrijfskosten voor Evian zijn bijna nul. De zwaartekrachtbanen genereren geen uitstoot van koolstofdioxide (CO2), essentieel voor een vestiging die in 2017 als eerste CO2-neutraal werd. Een jaar na de ingebruikname en na enkele aanpassingen, zijn ongeveer 520.000 pallets vervoerd over de rollenbanen. Danone Waters en met name Evian zijn vol lof over de eenvoud en flexibiliteit van de toepassing, die op het eerste gezicht nogal gewoon leek

www.interroll.nl

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden