Laatste nieuws:

, 1 februari 2018 13:07

Micromotor draagt bij aan kwaliteit van leven

Diabetes is in onze maatschappij een van de wijdst verbreide aandoeningen. Bij een te late of onjuiste behandeling kunnen belangrijke organen, zoals hart, ogen en nieren, ernstig beschadigd raken. Chronisch zieke patiënten kunnen optimaal controle houden over hun behandeling met een insulinepomp – met micromotoren van Faulhaber.Diabetes is in onze maatschappij een van de wijdst verbreide aandoeningen. Bij een te late of onjuiste behandeling kunnen belangrijke organen, zoals hart, ogen en nieren, ernstig beschadigd raken. Chronisch zieke patiënten kunnen optimaal controle houden over hun behandeling met een insulinepomp – met micromotoren van Faulhaber.

Diabetespatiënten kunnen optimaal controle met een insulinepomp.'
Diabetespatiënten kunnen optimaal controle met een insulinepomp.
1/1

De geneeskunde onderscheidt type 1 en type 2 diabetes. Type 1 diabetes ontstaat doorgaans bij kinderen of jongeren. Bij deze patiënten maakt het lichaam geen insuline aan. Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door slechte eetgewoontes, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Diabetici hebben regelmatig insuline nodig om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Patiënten met type 2 diabetes hoeven hiervoor doorgaans alleen tabletten in te nemen.


Maar met ernstige gevallen van type 2 en voor type 1 patiënten moet insuline worden geïnjecteerd. Dit injecteren gebeurt vaak met behulp van een pen - een injectieapparaat dat doet denken aan een vulpen. De patiënten moeten niet alleen insuline gebruiken, maar ook regelmatig hun bloedsuiker controleren en leren het gehalte aan koolhydraten in hun eten te schatten om de vereiste hoeveelheid insuline te kunnen berekenen.
Er is echter een relatief recente technologische ontwikkeling die het leven van diabetespatiënten flink zou moeten vergemakkelijken: de insulinepomp. De draagbare pomp vooral gebruikt door diabetespatiënten. Maar er komen andere toepassingsgebieden voor patiënten met andere chronische ziekten, zoals Parkinson of immunodeficiëntie zijn afhankelijk van regelmatige injecties.

Insulinepomp

De patiënt draagt de insulinepomp direct op het lichaam. De pomp brengt voortdurend kleine hoeveelheden insuline in het bloed. De extra hoeveelheden insuline die bij het eten nodig zijn, kunnen met een druk op de knop worden toegediend. Patiënten moeten nog altijd hun koolhydraatinname schatten, maar voor de meesten betekent de pomp een grote verlichting van hun dagelijks leven. Hij wordt zelfs al gebruikt voor kleine kinderen, en kan dan op afstand worden bediend door de ouders.
Hoewel insulinepompen door verschillende fabrikanten worden gemaakt, is het idee achter het ontwerp altijd hetzelfde: de insuline zit in een ampul, en komt het lichaam via een katheter en een canule binnen door een op batterijen werkende pomp. Een motortje duwt de plunjer van de insuline-ampul via de draadstang vooruit, waardoor de insuline wordt vrijgegeven.

 mi

Een motortje in de insulinepomp duwt de plunjer van de insuline-ampul via de draadstang vooruit. De insuline komt het lichaam binnen via een katheter canule binnen. 

Micromotor

Om het gewicht van het draagbare apparaatje te minimaliseren, moet de motor compact zijn, en de diameter moet in principe niet groter zijn dan 10 millimeter. De motor moet betrouwbaar en precies zijn, omdat te weinig of te veel insuline beide gevaarlijk zijn voor de patiënt: of haar leven kan er van af hangen zijn. Omdat de insuline om de paar minuten in het lichaam moet worden geïnjecteerd, moet de motor met regelmatige intervallen starten en stoppen. Verder moet de motor, die op batterijen werkt, zeer energie-efficiënt zijn.
Verschillende fabrikanten van insulinepompen vertrouwen op Faulhaber-micromotoren. In de diverse pompen worden verschillende type motoren gebruikt: motoren met edelmetaalborstels (0816...SR-serie), borstelloze motoren met 2-pooltechnologie en sommige fabrikanten vertrouwen op de stappenmotoren van de series AM 0820 of AM 1020. De borstelloze DC-servomotoren van series 0620...B en 0824...B hebben een lange levensduur. Precisiedosering wordt hier mogelijk gemaakt door de geïntegreerde analoge Hall-sensor.

no 

In de diverse pompen worden verschillende type motoren gebruikt  

www.faulhaber.nl

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden