, 29 januari 2018 14:42

Nieuwe 'fans' besparen energie

Ziehl-Abegg heeft de 'fans' vervangen die het transformatorstation van BritNed op de Maasvlakte koelen. BritNed is de exploitant van de 256 km lange onderzeese hoogspanningsgelijkstroomkabel (HDVC) tussen Grain in Kent en de Maasvlakte. De nieuwe ventilatoren verlagen het energieverbruik met 450.000 kWh per jaar.

De onderzeese stroomkabel heeft een capaciteit van 1.000 MW. Het transformatorstation is continu in bedrijf en produceert een aanzienlijke hoeveelheid warmte. De 40 nieuwe ZAplus- koelventilatoren zijn voorzien van elektronisch gecommuteerde (EC) motoren. Het speciale profiel van de ventilatorbladen - geïnspireerd op de vleugels van een uil - minimaliseert de geluidshinder naar de omgeving. Ook het onderhoud is aanzienlijk vereenvoudigd. Kostte het voorheen twee weken om de ventilatoren te reinigen, nu kan dit binnen een dag. Bovendien is het niet meer nodig de hele koelinstallatie uit te schakelen.

www.ziehl-abegg.de

Foto's:

Nieuwe 'fans' besparen energie

Het transformatorstation van BritNed op deMaasvlakte bespaart dankzij 40 nieuwe koelventilatoren met EC-motoren 450.000 kWh per jaar (beeld: Ziehl-Abegg / Arie Mastenbroek)

© Aandrijvenenbesturen.nl