Laatste nieuws:

, 3 juli 2024 00:00

Verder kijken dan ooit

Het Amerikaanse National Radio Astronomy Observatory (NRAO) gaat zijn succesvolle Very Large Array-radiotelescopen in woestijn van New Mexico vervangen na meer dan 40 jaar trouwe dienst. De vervanger wordt het ngVLA – het next-generation Very Large Array. SKF doet mee bij de ontwikkeling van de antennes.

'
1/1
Het ngVLA bestaat uit 244 antennes in een reeks spiraalarmen op de huidige VLA-locatieNog eens 30 schotels verlengen de armen met meer dan 1000 km over het zuidwesten, met extra schotels verspreid over het vasteland van de Verenigde Staten, Hawaï en Puerto Rico om een echte continentale virtuele telescoop te creëren.

Elevatiecontrole

SKF-technologie zal worden geïntegreerd in het elevatiecontrolesysteem van het prototype van de ngVLA-antenne die momenteel wordt gebouwd door mtex antennetechnologie gmbH, een specialist in geavanceerde radiotelescoopprojecten gevestigd in Duitsland. SKF en mtex hebben meer dan twee jaar samengewerkt en een lageroplossing gedefinieerd die kon voldoen aan de eisen van de telescoop op het gebied van hoge belastbaarheid, lage wrijving en precisie. Bij gebruik moet het systeem in staat zijn om de antenne met een nauwkeurigheid van minder dan een duizendste van een graad te richten, terwijl de positie continu wordt aangepast om de effecten van wind en de rotatie van de aarde te compenseren.

Tweerijige tonlagers

Het prototype van het elevatiecontrolesysteem bevat twee 720 mm SKF tweerijige tonlagers die met een ongewoon hoge nauwkeurigheid zijn vervaardigd om diktevariaties te minimaliseren die de antenne tijdens de beweging zouden kunnen laten wiebelen. De lagers zijn gemonteerd op conische bussen die het mogelijk maken om de uiteindelijke speling nauwkeurig aan te passen tijdens de assemblage om de radiale uitloop tijdens de werking verder te beperken. Tot slot zal een automatisch smeersysteem van SKF de stick-slip minimaliseren en de wrijving en slijtage tijdens het gebruik van de telescoop verminderen.

Later dit jaar

Het prototype van de antenne wordt later dit jaar geïnstalleerd op een testlocatie in New Mexico, waarna het de komende 18 maanden uitgebreid wordt getest. Als alles volgens plan verloopt, zal de NRAO in 2027 beginnen met de grootschalige productie van antennes voor het ngVLA-project, ter ondersteuning van een bouwproces dat naar verwachting tien jaar zal duren.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden