Laatste nieuws:

, 3 juli 2024 10:01

Gewoon – omdat het hard gaat (video)

Aandrijven? Check. Besturen? Ook. En het is zomer. Daarom aandacht voor de Koenigsegg Jesko Absolut met een V8 en 1600 pk. Op een vliegveld in het Zweedse Örebro, ging het daar vorige week 27 juni van 0 km/u naar 400 km/u en terug naar 0 km/u in 27,83 s. Op duurzame brandstof.

'
1/1
Het gekozen model was een Jesko Absolut, bestuurd door Koenigsegg-testrijder Markus Lundh. De Jesko in 'Absolut'-uitvoering is speciaal ontworpen voor snelheid op rechte stukken. De carrosserie is ontworpen met een kleiner frontaal oppervlak, beperkte en gerichte ventilatie om hogedruk lucht af te voeren en geen actieve aero, allemaal bedoeld om de luchtweerstand te minimaliseren. De Jesko Absolut heeft dan ook een van de laagste luchtweerstandscijfers in de hypercarwereld, met een Cd- waarde 0,278.

Vier wereldrecords

Dankzij deze minimale luchtweerstand wist de Jesko Absolut bijna een volle seconde te winnen van de Regera uit 2023 die daar 28,81 s over deed. Eigenlijk heeft de hypercar Absolut in één rit uit stilstand naar 412 km/u en terug naar nul, vier nieuwe wereldrecords gevestigd voor een volledig gehomologeerde, standaard productieauto:

  • 0-400-0 km/u in 27,83 s
  • 0-400 km/u in 18,82 s
  • 0-250-0 mph in 28,27 s
  • 0-250 mph in 19,20 s

De test is uitgevoerd in de vroege uren van donderdag 27 juni 2024. Een dag eerder zijn voorbereiden runs verreden, maar de lucht- en baantemperaturen waren hoger dan optimaal om de tijden te registreren waartoe de Jesko Absolut volgens de makers in staat was. Op donderdag 27 juni, om 5 uur 's ochtends, waren zowel de lucht- als de baantemperaturen aanzienlijk lager en was de wind kalm.

E85

De gebruikte auto was een Jesko Absolut in standaard afleveruitvoering op E85-brandstof en met standaard Michelin Pilot Sport Cup2 R-banden. De enige aanpassingen aan de auto waren de toevoeging van een rolkooi voor de veiligheid van de bestuurder en een 1:1 bestuurdersstoel, de voorkeur van de bestuurder voor dergelijke evenementen. De gegevens werden opgenomen met de standaard tijdwaarnemingsapparatuur van Racelogic en geverifieerd door het hoofdkantoor van Racelogic in het Verenigd Koninkrijk.

Wordt vervolgd....

Christian von Koenigsegg over de recordrun - en het potentieel voor meer: "Deze recordrun bevestigt de nauwkeurigheid van de gesimuleerde en berekende prestaties van de Jesko Absolut en dat geeft ons veel vertrouwen in de mogelijkheid om meteen de snelste, volledig gehomologeerde productieauto ter wereld te worden. Nu moeten we alleen nog banden testen, ontwikkelen en goedkeuren voordat we eindelijk een poging kunnen wagen om dat record te vestigen. Tegelijkertijd zijn we van plan om te kijken wat voor records de Jesko Attack kan halen, gezien de verbluffende prestaties op het circuit."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden