Laatste nieuws:

, 25 juni 2024 16:01

Industrieel ethernet groeit stug door

Kijk je naar nieuw geïnstalleerde ‘nodes’ dan blijft industrieel ethernet de grootste groeier onder de industriële netwerken. Met 71 procent van de verwachte nieuwe nodes in 2024, gaat het nog net even harder dan vorig jaar toen het percentage op 68 procent. Dat zegt HMS Networks in hun jaarlijks marktanalyse van industriële netwerken.

'
1/1
Industrieel ethernet blijft marktaandeel veroveren. Profinet draagt het meest bij met een aandeel van 23 procent en overtreft EtherNet/IP, dat goed is voor 21 procent van de nieuwe nodes. EtherCAT staat op de derde plaats met een aandeel van 16 procent. Voor de complete markt van industiële netwerken verwacht HMS dit jaar een groei van 7 procent.
De studie bevat schattingen van HMS voor 2024 op basis van nieuw geïnstalleerde nodes op het gebied van fabrieksautomatisering. Een node/knooppunt wordt gedefinieerd als een machine of apparaat dat is aangesloten op een industrieel netwerk. De gepresenteerde cijfers weerspiegelen de geconsolideerde visie van HMS met hierin verwerkt de eigen verkoopstatistieken, inzichten van collega's in de industrie en de algemene perceptie van de markt zijn verwerkt.

Veldbussen met verwachte daling

Conventionele seriële veldbussen verliezen terrein, hoewel ze nog steeds goed zijn voor een aanzienlijk deel van de nieuw toegevoegde nodes. Voor dit jaar wordt een groei verwacht van 2 procent, met Profibus als lijstaanvoerder met een aandeel van 7 procent. De overige bekende veldbusprotocollen verdelen de gelijkmatige verdeling het overige stuk van veldbustaart. Samen zijn de veldbussen goed voor 22 procent in 2024.

Gestage groei draadloze technologieën

Draadloze technologieën hebben de afgelopen jaren een gestage groei gekend, ook al is het groeitempo nu iets vertraagd. Draadloze oplossingen zijn nog steeds goed voor 7 procent van het totale aandeel per type. Er komen steeds meer producten op de markt die industriële draadloze oplossingen ondersteunen en de acceptatie van draadloze oplossingen in fabrieksomgevingen neemt toe. Typische use-cases zijn onder andere vervaging van bekabeling, draadloze machinetoegang en de integratie van mobiele apparaten in industriële netwerken.

Nieuwe uitdagingen

"Als we naar de toekomst kijken, verwachten we nieuwe uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging door nieuwe regelgeving zoals NIS2 of de Cyber Resiliance Act. Bovendien zullen continue netwerkbewaking, verhoogde netwerksnelheid, sensor-to-cloud communicatie en de veilige IIoT-integratie van automatiseringsapparaten de toekomst van industriële netwerken kenmerken", aldus Thilo Döring, directeur van HMS Industrial Networks GmbH.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden