Laatste nieuws:

, 25 juni 2024 11:51

SpaceHopper wil rondspringen op asteroïdes (video)

De studenten van de ETH Zürich ontwikkelen in hun SpaceHopper-project een robot om asteroïden te verkennen. Omdat een asteroïde nauwelijks zwaartekracht kent is voortbewegen een dingetje, daarom maakt de SpaceHopper gecontroleerde sprongen met zijn drie poten.

'
1/1

In totaal zijn negen motoren verantwoordelijk voor een sprong en ontwikkelen voldoende kracht om over grote objecten heen te springen of grote afstanden af te leggen. Dankzij slimme bewegingen van de poten kan de SpaceHopper zichzelf heroriënteren zonder vliegwielen. Hierdoor komt de robot altijd op zijn pootjes terecht en maakt een zachte landing die ongecontroleerd stuiteren voorkomt.

Paraboolvluchten

Panasonic Industry Europe laat weten dat het heeft geholpen met advies en ondersteuning voor de selectie en levering van de optimale accu's voor de robotvalidatie in een zwaartekrachte arme omgeving. Gekozen is voor een voor een accupakket met 12 BK-300SCP Ni-MH cellen. De SpaceHopper is met hulp van de ESA Academy beproeft tijdens paraboolvluchten die een korte periode van gewichtloosheid simuleren. Volgens Jorit Geurts van SpaceHopper zijn deze accu's "de optimale oplossing voor de zwaartekrachtloze vluchten vanwege hun robuustheid en grote temperatuurbestendigheid".

LunarLeaper

Carl-Frederik Riemenschneider, hoofd Business Development bij Panasonic: "Ons bedrijf is blij dit project te kunnen ondersteunen omdat het perfect past in onze visie: Energie die de toekomst verandert. We zijn erg benieuwd naar de resultaten van de huidige tests en om te zien hoe dit SpaceHopper-project verder zal gaan."
Dat vervolg is ook al bekend. Het SpaceHopper-project is in september 2021 van start gegaan en de paraboolvluchten hadden november vorig jaar plaats. De data van de vluchten worden dit jaar verwerkt en de bedoeling is dit jaar te publiceren over de resultaten en bevindingen. Die zullen dan weer worden gebruikt als input voor het LunarLeaper-project van de ETH. In dit project moeten de vermoedelijke grotten bij de putten in de Marius-heuvels op de maan worden verkend.

 

 

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden