Laatste nieuws:

, 18 juni 2024 09:38

Drone brengt 5G-dekking

De bestuurder van de bosbouwmachine zat 80 kilometer verderop in een laboratorium in Uppsala. De machine zelf stond op een kaalkaplocatie in een bos Västerås in centraal Zweden. Van mobiel bereik op die locatie is normaal nauwelijks sprake en betrouwbaar besturen op afstand kan je dan wel vergeten. Maar met een drone als vliegend mobiel 5G-basisstation is het toch gelukt.

'
1/1

Terwijl de drone op 500 meter van de bosbouwmachine in de lucht hing, leverde dat een dekkingsgebied op met een bereik tot 3 kilometer. De test maakt deel uit van een onderzoeksproject van Mittuniversitetet, Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Volvo CE en Biometria, medegefinancierd door Vinnova en het programma voor geavanceerde digitalisering. In een eerder stadium was het al gelukt om een houtlader op afstand te bedienen in de Torsboda-houtterminal van SCA, buiten Timrå in het noorden van Zweden.

Ook voor rampgebieden

"We kunnen nu vaststellen dat het mogelijk is om grote voertuigen te verbinden en op afstand te besturen via een drone, die in de praktijk fungeert als een basisstation in het mobiele netwerk," zegt zoals Magnus Leonhardt, hoofd Strategie en Innovatie voor de B2B-activiteiten van Telia Zweden. "Dit creëert volledig nieuwe en flexibele mogelijkheden om bedrijven aan te sluiten die werken in gebieden met onvoldoende netwerkdekking. Behalve in de bosbouw en landbouw kan de technologie ook worden gebruikt in rampgebieden als de normale mobiele dekking volledig is weggevallen."

Grondbewerking

Petrus Jönsson, onderzoeker en plaatsvervangend programmamanager bij Skogforsk: "In de volgende stap willen we het aansluiten en op afstand besturen van een grondbewerkingsmachine testen, wat een veel zwaardere machine is die op ontoegankelijk terrein werkt. Het doel voor ons is om de werkomgeving voor de bestuurders te verbeteren, en met name grondbewerkingswerkers werken in een zeer zware omgeving."

Latentie en betrouwbaarheid

Het project heeft als doel om te onderzoeken hoe je met drone- en 5G-technologie afgelegen gebieden in Zweden kan bewerken met op afstand bestuurbare voertuigen. De onderzoekers van Mittuniversitetet bestuderen onder andere de latentie en betrouwbaarheid van de in datacommunicatie, wat erg belangrijk is bij het op afstand besturen van machines, zoals professor Mattias O'Nils uitlegt. "We hebben gegevens verzameld van de test met de drone en zullen nu de resultaten analyseren en evalueren," zegt O'Nils. "We zullen ook vergelijkende studies doen met andere soorten verbindingen zoals Wi-Fi-gebaseerde netwerken en verdere mogelijkheden met 5G onderzoeken."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden