Laatste nieuws:

, 11 juni 2024 13:30

Ook luchtvrachtlogistiek ‘digitaliseert

Een robothond zoekt zelfstandig in het magazijn naar vrije opslaglocaties, een dynamische transportrobot pakt de pallets automatisch op en brengt ze er naartoe en ‘segway-robot’ die pakketten van europallets op een transportband plaatst. Sciencefiction?

Spot's primaire taak op het vliegveld is het zoeken naar pallets klaar voor opslag en de bijbehorende opslaglocaties in het magazijn. Een autonoom werkende vorkheftruck transporteert de pallet naar het geautomatiseerde hoogbouwmagazijn.'
Spot's primaire taak op het vliegveld is het zoeken naar pallets klaar voor opslag en de bijbehorende opslaglocaties in het magazijn. Een autonoom werkende vorkheftruck transporteert de pallet naar het geautomatiseerde hoogbouwmagazijn.
Rechts
1/3
Niet op de luchthaven van München halverwege mei. Onderzoekers van Fraunhofer Material Flow and Logistics IML lieten daar het resultaat zien van onderzoeksproject ‘Digital Testbed Air Cargo' (DTAC), samen met de Hogeschool Frankfurt, verzekeraar KRAVAG en industriële partners CargogateCHISovereign Speed en DB Schenker.
 

Luchtvaarttransportketen optimaliseren

Het project wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie voor Digital en Transport met ongeveer 7 miljoen euro en richt zich op de vraag hoe de efficiëntie en prestaties van de luchtvrachttransportketen kunnen worden geoptimaliseerd. Tijdens de demonstratie werden verschillende autonome en geautomatiseerde apparaten ingezet om een aantal zeer arbeidsintensieve en repetitieve stappen in het afhandelingsproces volledig over te nemen of om werknemers te ondersteunen bij hun fysiek veeleisende werk. Het project loopt tot september 2024 dus wie deze zomer nog op het vliegveld van München komt kan er wellicht een glimp van opvangen.

Robots

Verschillende robots krijgen een rol toebedeeld in het project. Robothond Spot van Boston Dynamics, uitgerust met een scanner en een 4K-camera, loopt autonoom door het magazijn en identificeert grote opslagpallets die klaar zijn voor opslag en de bijbehorende opslaglocaties. Een autonoom werkende vorkheftruck neemt et tussentransport naar het geautomatiseerde hoogbouwmagazijn voor zijn rekening. De omnidirectionele en dynamische robot O³dyn, ontwikkeld door Fraunhofer IML, regelt het transport van europallets naar een naburig magazijn. De evoBOT, ook ontwikkeld door Fraunhofer IML - plaatst pakketten van een Euro-pallet op de transportband van een röntgenmachine en terug op de pallet na het röntgenproces. Deze processen worden gestuurd via de Fraunhofer besturingssoftware ‘openTCS' voor het coördineren van automatisch geleide voertuigen (AGV's).
 

Vergevorderd

Hoewel niet alle processtappen volledig autonoom waren tijdens de demonstratie en sommige processen handmatig werden bestuurd, geloven de onderzoekers dat de automatisering in luchtvrachtafhandeling snel zal toenemen. "Aan de hardware-kant zijn we al vergevorderd, zoals vandaag duidelijk is gebleken. In de toekomst zal kunstmatige intelligentie ons ondersteunen bij het coördineren en besturen van de voertuigen. Het zal de nodige tools en algoritmes leveren waarmee we de routes van de autonome robots vooraf kunnen berekenen en botsingen veilig kunnen vermijden. Uiteindelijk zullen we binnenkort volledig autonome systemen hebben die de luchtvrachtindustrie klaarmaken voor de toekomst", aldus prof. Michael Henke, executive director van Fraunhofer IML, samen. 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden