Ook luchtvrachtlogistiek ‘digitaliseert
Een robothond zoekt zelfstandig in het magazijn naar vrije opslaglocaties, een dynamische transportrobot pakt de pallets automatisch op en brengt ze er naartoe en ‘segway-robot’ die pakketten van europallets op een transportband plaatst. Sciencefiction?
Spot's primaire taak op het vliegveld is het zoeken naar pallets klaar voor opslag en de bijbehorende opslaglocaties in het magazijn. Een autonoom werkende vorkheftruck transporteert de pallet naar het geautomatiseerde hoogbouwmagazijn.
Niet op de luchthaven van München halverwege mei. Onderzoekers van Fraunhofer Material Flow and Logistics IML lieten daar het resultaat zien van onderzoeksproject
‘Digital Testbed Air Cargo' (DTAC), samen met de
Hogeschool Frankfurt, verzekeraar
KRAVAG en industriële partners
Cargogate,
CHI,
Sovereign Speed en
DB Schenker.
Luchtvaarttransportketen optimaliseren
Het project wordt gefinancierd door
het Duitse federale ministerie voor Digital en Transport met ongeveer 7 miljoen euro en richt zich op de vraag hoe de efficiëntie en prestaties van de luchtvrachttransportketen kunnen worden geoptimaliseerd. Tijdens de demonstratie werden verschillende autonome en geautomatiseerde apparaten ingezet om een aantal zeer arbeidsintensieve en repetitieve stappen in het afhandelingsproces volledig over te nemen of om werknemers te ondersteunen bij hun fysiek veeleisende werk. Het project loopt tot september 2024 dus
wie deze zomer nog op het vliegveld van München komt kan er wellicht een glimp van opvangen.
Robots
Verschillende robots krijgen een rol toebedeeld in het project. Robothond Spot van
Boston Dynamics, uitgerust met een scanner en een 4K-camera, loopt autonoom door het magazijn en identificeert grote opslagpallets die klaar zijn voor opslag en de bijbehorende opslaglocaties. Een autonoom werkende vorkheftruck neemt et tussentransport naar het geautomatiseerde hoogbouwmagazijn voor zijn rekening. De omnidirectionele en dynamische robot O³dyn, ontwikkeld door Fraunhofer IML, regelt het transport van europallets naar een naburig magazijn. De evoBOT, ook ontwikkeld door Fraunhofer IML - plaatst pakketten van een Euro-pallet op de transportband van een röntgenmachine en terug op de pallet na het röntgenproces. Deze processen worden gestuurd via de Fraunhofer besturingssoftware ‘openTCS' voor het coördineren van automatisch geleide voertuigen (AGV's).
Vergevorderd
Hoewel niet alle processtappen volledig autonoom waren tijdens de demonstratie en sommige processen handmatig werden bestuurd, geloven de onderzoekers dat de automatisering in luchtvrachtafhandeling snel zal toenemen. "Aan de hardware-kant zijn we al vergevorderd, zoals vandaag duidelijk is gebleken. In de toekomst zal kunstmatige intelligentie ons ondersteunen bij het coördineren en besturen van de voertuigen. Het zal de nodige tools en algoritmes leveren waarmee we de routes van de autonome robots vooraf kunnen berekenen en botsingen veilig kunnen vermijden. Uiteindelijk zullen we binnenkort volledig autonome systemen hebben die de luchtvrachtindustrie klaarmaken voor de toekomst", aldus prof. Michael Henke, executive director van Fraunhofer IML, samen.