Laatste nieuws:

, 5 juni 2024 11:04

Minstens 60 miljoen slagen

Een compacte automatisering is een mechatronisch systeem dat een complete reeks achtereenvolgende productiestappen zelfstandig uitvoert. Bij ‘compact’ gaat het hierbij om de producten die moeten worden verwerkt, met afmetingen van enkele centimeters of zelfs millimeters.

'
1/1
Het ontwerpen en bouwen van dit soort systemen is één van de kernactiviteiten van de Oostenrijkse machinebouwer STIWA. Het bedrijf biedt een modulair systeem, LTM-CI, dat is geoptimaliseerd voor de montage van kleine onderdelen. Het onderdeel dat moet worden gemonteerd is een klep bestaande uit een paar componenten en heeft een lengte van 8 mm. Hij maakt deel uit van het ABS-remsysteem van een grote toeleverancier in de auto-industrie, en ieder jaar zijn er miljoenen van nodig.
Om deze volumes te kunnen leveren, werkt de productie met takttijden van 0,5 s. De afzonderlijke onderdelen worden eerst aangevoerd uit opslagbakken, gescheiden met een schudmachine en vervolgens correct gepositioneerd op een transportband, klaar voor de eerste fabricagestap. De componenten worden naar het juiste station getransporteerd, waar grijpers ze oppakken en samenvoegen, of op een andere manier verwerken. 

Simpelweg te groot

e machine die deze complexe bewegingen zo precies gesynchroniseerd uitvoert, is een compacte machine uit de serie LTM-CI van STIWA. Hij is gemaakt voor producten met een diagonaal van maximaal 30 mm. Dit betekent dat de machine zelf ook het resultaat is van extreme miniaturisatie. Roland Schiermayr, hoofd Automation Research and Development, legt uit: "Een klant in het Westen van ons land produceert dempers voor een bekende meubelgigant, die ieder jaar miljoenen van dit soort onderdelen nodig heeft. Het bedrijf wilde een nieuwe machine aanschaffen voor zijn productielijn. De bestaande machine was 10 meter lang. Om kleine componenten te produceren die maximaal een paar centimeter lang zijn, was dit simpelweg te groot voor de productielocatie in een smalle Alpenvallei. Dit gaf ons de aanzet om alle opties voor miniaturisatie toe te passen."

Platform

Het resultaat van de ontwikkeling was LTM-CI-automatiseringsplatform dat afhankelijk van de configuratie en gebruikte gereedschappen maar 3 tot 4 m lang is. Een vast verbonden transportsysteem vormt de basis van de machine. De overige systeemcomponenten zijn afhankelijk van de behoeften en specificaties van de klant. "We kunnen tot 22 functiemodules voor verschillende processtappen integreren. Alle modules zijn 90 millimeter breed", vertelt Christian Mersnik, die vanaf het begin betrokken was bij de ontwikkeling. "De functies omvatten onder meer oppakken en neerzetten, laserlassen met tot vijf graden vrijheid, plaatsen van schroeven, inpersbewerkingen, etikettering, en test- en meetprocessen."

Aandrijvingen en actuatoren

De aandrijvingen in de actuatoren in de machine leveren een grote bijdrage aan de soepele bewegingen en de hoge snelheid van het systeem. In eerdere generaties van de machine werden elektromotoren uit een compleet andere formaatklasse ingezet. Voor de compacte automatisering ontdekten de ontwikkelaars de producten van Faulhaber. In de LTM-CI speelt de lineaire motor LM 1247 nu een belangrijke rol. Hij voert taken uit tot bij 20 punten in het systeem, onder andere als aandrijving voor stoppers - schuiven die de materiaalstroom onderbreken - en grijpers. Behalve een hoge snelheid is ook de stuwkracht een sterk punt van de lineaire motoren: met een breedte van slechts 12,5 mm en een hoogte van 19,1 mm produceert hij een continukracht van 3,6 N. 

Belangrijk argument

De engineers van STIWA zijn al net zo tevreden over de borstelloze motor van de serie BX4 2250. In de portaalfunctie van de machine drijft de motor de verplaatsingseenheden aan die gereedschappen of componenten in een bepaalde positie brengen. Mersnik legt uit dat het bedrijf bij de keuze van een geschikte aandrijving niet alleen waarde hechtte aan de typische sterke punten van de Faulhaber-motoren. Ook de beschikbaarheid van toebehoren was belangrijk: "Op dit punt moet het systeem extreem nauwkeurig werken, met een hoge herhaalnauwkeurigheid. Dat Faulhaber deze motor kon leveren met een bijpassende multi-turn absolute encoder, was dan ook een belangrijk argument voor ons. De signalen van deze encoder zijn vereist voor de hoge productiekwaliteit en voor de kwaliteitsborging." 

Levensuur maakt het verschil

Voor STIWA zit het ware verschil hem echter in de lange levensduur en langdurige betrouwbaarheid van alle componenten. Het bedrijf garandeert zijn klanten namelijk dat de compacte automatisering ten minste 60 miljoen slagen foutloos werkt. Dat betekent dat alle bewegende onderdelen dit gigantische aantal slagen moeten kunnen verwerken - en dat geldt natuurlijk ook voor de motoren. "We onderwerpen onze eigen onderdelen en extern ingekochte componenten aan duurtesten", legt Roland Schiermayr uit. "Hierbij stellen we ze bloot aan slijtage en ongunstige omstandigheden om te proberen ze kapot te maken. Alleen de onderdelen die deze duurtesten overleven, worden in onze machines toegepast. De motoren van FAULHABER hebben bewezen dat ze dit soort extreme vereisten aankunnen. Ze helpen ons om onze eigen piekwaarden te bereiken, met minimale ruimtevereisten en de kortste cycli."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden