, 27 mei 2024 15:20
Het FLASC hydropneumatische energieopslagsysteem, ontwikkeld door Tonio Sant, Daniel Buhagiar uit Malta en hun team, slaat overtollige opgewekte elektriciteit uit een offshore windpark op als hydraulische energie die weer dient om elektrische energie op te wekken wanneer dat nodig is. Het Maltese-team dingt mee mee naar European Inventor Award. En wat is daar dan Delfts aan? Daar zijn ze gevestigd – aan de Paardenmarkt bij Buccaneer Delft.
De Maltezers nemen het in de categorie Research op tegen een Duits en een Frans team. Het Duitse team onder leiding van computerwetenschapper Cordelia Schmidt kan AI laat ‘kijken' naar complexe visuele data en de AI kan die data vervolgens in real time interpreteren. Onder aanvoering van David Devos en Caroline Moreau heeft het Franse team een doseerpomp ontwikkeld die direct anaerobe dopamine in de hersenen kan brengen om zo de behandeling van de symptomen van de ziekte van Parkinson te verbeteren.
De drukvatenbundel op de zeebodem zet het overschot aan door wind opgewekte elektriciteit om in energie door lucht te comprimeren. Dit gebeurt met behulp van zeewater onder druk dat fungeert als vloeibare zuiger in hogedrukreservoirs. Waait het niet of onvoldoende dan kan het proces worden omgekeerd. Met de vrijgekomen energie kan met een turbine elektriciteit worden opgewekt. Omdat FLASC zich onder water bevindt, kan het de oceaan gebruiken als een natuurlijk koellichaam zonder een complex thermisch beheersysteem voor de temperatuurstijging en -daling bij compressie en expansie.
Het systeem kan helpen de energietoevoer van verschillende offshore windparken te stabiliseren. Studies hebben aangetoond dat 93 procent van alle opgeslagen energie kan worden teruggewonnen, zelfs in ondiepere wateren en met een minimale belasting van de zeebodem. Meer over FLASC vind je op hun website https://offshoreenergystorage.com of ga naar https://youtu.be/IBw5j3Sr6i8?si=jWgTUxX2EAMagw5O.
ab op X
Volg ab nu ook op X!
Onze accountnaam is: @aenb