Laatste nieuws:

, 27 mei 2024 15:20

Wint ‘Delftse fles’ de European Inventor Award?

Het FLASC hydropneumatische energieopslagsysteem, ontwikkeld door Tonio Sant, Daniel Buhagiar uit Malta en hun team, slaat overtollige opgewekte elektriciteit uit een offshore windpark op als hydraulische energie die weer dient om elektrische energie op te wekken wanneer dat nodig is. Het Maltese-team dingt mee mee naar European Inventor Award. En wat is daar dan Delfts aan? Daar zijn ze gevestigd – aan de Paardenmarkt bij Buccaneer Delft.

Tonio Sant (rechts) en Daniel Buhagiar dingen met het met hun team ontwerpen FLASC hydropneumatische energieopslagsysteem mee naar de European Inventor Award 2024.'
Tonio Sant (rechts) en Daniel Buhagiar dingen met het met hun team ontwerpen FLASC hydropneumatische energieopslagsysteem mee naar de European Inventor Award 2024.
1/1

De Maltezers nemen het in de categorie Research op tegen een Duits en een Frans team. Het Duitse team onder leiding van computerwetenschapper Cordelia Schmidt kan AI laat ‘kijken' naar complexe visuele data en de AI kan die data vervolgens in real time interpreteren. Onder aanvoering van David Devos en Caroline Moreau heeft het Franse team een doseerpomp ontwikkeld die direct anaerobe dopamine in de hersenen kan brengen om zo de behandeling van de symptomen van de ziekte van Parkinson te verbeteren.

FLASC

De Europese Green Deal - aangenomen dat die overeind blijft - vraagt om een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent tegen 2030. Het opschalen van de offshore windcapaciteit is essentieel om de doelstelling te halen, maar is een duurzaam energiebron die afhankelijk is van de wind. Het FLASC-systeem heeft als doel overtollige energie bij harde wind goedkoop en betrouwbaar op te slaan. Twee drukvatenbundels (Pressure Vessel Bundles (PVB's)) zijn met elkaar verbonden via een ‘unmbilical'-kabel. De onderste PVB ligt op zeebodem en de bovenste is ondergebracht in een drijvende ondersteuningsstructuur.

Natuurlijke ‘heatsink'

De drukvatenbundel op de zeebodem zet het overschot aan door wind opgewekte elektriciteit om in energie door lucht te comprimeren. Dit gebeurt met behulp van zeewater onder druk dat fungeert als vloeibare zuiger in hogedrukreservoirs. Waait het niet of onvoldoende dan kan het proces worden omgekeerd. Met de vrijgekomen energie kan met een turbine elektriciteit worden opgewekt. Omdat FLASC zich onder water bevindt, kan het de oceaan gebruiken als een natuurlijk koellichaam zonder een complex thermisch beheersysteem voor de temperatuurstijging en -daling bij compressie en expansie.

Rendement 93 procent

Het systeem kan helpen de energietoevoer van verschillende offshore windparken te stabiliseren. Studies hebben aangetoond dat 93 procent van alle opgeslagen energie kan worden teruggewonnen, zelfs in ondiepere wateren en met een minimale belasting van de zeebodem. Meer over FLASC vind je op hun website https://offshoreenergystorage.com of ga naar https://youtu.be/IBw5j3Sr6i8?si=jWgTUxX2EAMagw5O.

Meestemmen voor de publiekspijs?

Heb je een voorkeur en wil je meestemmen voor de publieksprijs? Ga dan naar https://www.epo.org, de website van de European Patent Office en breng je stem uit. Daar lees je ook meer over de genomineerden deelnemers in de andere categorieën mkb, ‘non-EPO countries' en industrie . De winnaars worden op 9 juli in Malta bekendgemaakt.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden