Laatste nieuws:

, 16 mei 2024 08:00

WEG levert frequentieregelaars voor offshore onderwaterpompen

De Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) verhoogt de productiecapaciteit naar 5 miljoen vaten per dag in 2030 om aan de sterk stijgende wereldwijde vraag te kunnen voldoen. Het Belbazem-veld, een van drie offshore olievelden 120 km ten noordwesten van Abu Dhabi, staat hierbij centraal. Voor de regeling van de elektrische dompelpompen in de boorputten heeft ADNOC gekozen voor middenspanning-frequentieregelaars van WEG.

'
1/1

De pompen (ESP - Electrial Submersibele Pump) moeten olie en gas naar boven brengen en worden veelal toegepast als de druk in he veld onvoldoende is om olie en gas naar het oppervlak brengen. Het zijn elektrische dompelpompen die worden aangedreven door een speciale elektromotor en op afstand kunnen worden bediend.
De stroomvoorziening van een ESP is op zijn minst gezegd een uitdaging. Het vermogen wordt meestal over lange afstanden getransporteerd via speciale geïsoleerde kabels. Stopt een pomp tijdens de productie dat leidt dat mogelijk tot productieverlies en schade aan de apparatuur. Reparaties zijn kostbaar, tijdrovend en mogelijk gevaarlijk. En het Belbazem-veld moet wel de huidige productiedoelstelling van 45.000 vaten lichte ruwe olie per dag - en bijdragen aan de ambitie van 5 miljoen vaten per dag in 2030.

 

 

Middenspanning-frequentieregelaars

Daarom moeten de pompen nauwkeurig te regelen zijn op basis van de vereiste bedrijfsomstandigheden. En dat deze systemen specifiek moesten worden afgestemd op de vereisten van het Belbazem-veld. Dan heb je frequentieregelaars nodig.
"WEG was verheugd om de EPC's van het Belbazem-ontwikkelingsproject tijdens de FEED-fase (Front-End Engineering Design - red.) te kunnen ondersteunen," vertelt Ahmed ElShayal, WEG Global O&G Regional Business Manager - Middle East. "Dit betekende dat we met onze expertise en essentiële technologie konden bijdragen aan de ontwikkeling van het project vanaf de eerste, conceptuele stadium.

Verschillende voordelen

"Op basis van die eerste discussies werd besloten om af te stappen van het gebruik van conventionele laagspanningsaandrijvingen (LV) voor de bediening en besturing van de ESP's. In plaats daarvan werd besloten dat het een betere keuze zou zijn om de middenspanning (MV) frequentieregelaars van WEG te gebruiken die passen bij de projectomstandigheden."
Hoewel LV-aandrijvingen in bepaalde omstandigheden voordeliger zijn, waren er verschillende voordelen van het gebruik van MV-regelaars. De MV-systemen zijn in deze toepassing efficiënter, compact en lichter - vooral in het geval van toegepaste MVW01 G2. Bovendien geven ze minder harmonische verstoringen en is spanningsval lager over grotere afstanden.

 

Verwachtingen overtroffen

Het Belbazem-veld produceert sinds 27 maart 2024 ruwe olieIn totaal worden. In het veld worden 15 MVW01 G2-regelaars van de tweede generatie toegepast. De MVW01 beschikt over VSI-technologie (Voltage Source Inverter), die de energie van de stroombron bruikbaar voor verschillende apparaten, en NPC (Neutral Point Clamp) multilevel inverter-topologie, die helpt bij het efficiënt gebruiken en beheren van verschillende spanningsniveaus. De technologieën worden gecombineerd met 6,5 kV hoogspanning-IGBT's (Insulated Gate Bipolar Transistor die hoogspanningsstromen snel versterken, regelen, omzetten of in- of uitschakelen.
In combinatie met speciale permanentmagneetmotoren (PMM's) van de pompleverancier heeft het project met de 15 geleverde MVW01 G2's een geïntegreerde oplossing opgeleverd. "Belbazem betekent een doorbraak op verschillende fronten", aldus ElShayal. "Het markeert het eerste gebruik van WEG's MV-frequentieregelaars voor ESP's in zowel de Verenigde Arabisch Emiraten als het Midden-Oosten, en wereldwijd voor ESP-toepassingen met PMM's gebruiken. De technologie heeft niet alleen aan de verwachtingen voldaan, maar deze zelfs overtroffen."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden