Laatste nieuws:

, 13 mei 2024 07:00

Licht - camera - actie!

"Niets is zo goed dat het niet kan worden verbeterd", zegt Mark Fellinger van IDEA VISION GmbH, dat onder andere mechanische en elektronische systemen voor de filmindustrie ontwikkelt en maakt. Zo zijn ze bijvoorbeeld gespecialiseerd in gestabiliseerde cameraplatforms. In hun Hybris Shock Absorber gebruiken ze TUBUS-structuurdempers van ACE Stoßdämpfer GmbH.

De Hybris Shock Absorber voorkomt schokken en schudden van camerabeelden tijdens actiescènes, ook op ruw terrein.'
De Hybris Shock Absorber voorkomt schokken en schudden van camerabeelden tijdens actiescènes, ook op ruw terrein.
Rechts
1/3
De Hybris Shock Absorber is ontworpen voor onder- of overhangend gebruik van professionele filmcamera's, gemotoriseerde cardanische ophangingen (gimbals) of gestabiliseerde camerakoppen. Met het stabilisatiesysteem, dat 14 kg weegt, kunnen professionele camerateams trillingen en schokken compenseren die optreden tijdens het filmen in auto's, motoren of boten. Een instelbare lineaire inductierem en een veersysteem vormen de basis voor het platform voor het filmen met de Hybris. Het systeem kan draadloos worden geconfigureerd, aangestuurd en bediend via een app. 

Extra demping gezocht

De rem- en dempingsprestaties zijn heel dankzij het magnetische wervelstroomprincipe en voorkomen directe mechanische belasting van alle onderdelen van het systeem en de bijbehorende componenten zoals gimbals of camera's. Die kunnen tussen 1 kg en 40 kg wegen en worden gedempt door de Hybris over een veerweg van 46 cm.
Omdat het systeem vaak wordt gebruikt in ruwe omgevingen, zoals oneffen terrein, op zee en op racecircuits, zochten de ontwerpers naar extra demping. Dit moest zorgen voor een zachte stop aan het einde van de veerweg en zo ook het stabiele beeld van de camera in stand houden. Het dempingselement was ook bedoeld om de maximale veerweg te beperken wanneer camerateams op hobbelig terrein vlak boven de grond wilden filmen. In dit geval was het doel om ongewenste impact van het hele systeem te voorkomen. 

Geen twee camerabewegingen gelijk

Normaal gesproken werkt ACE samen met klanten om de juiste dempingsoplossing te bepalen op basis van ontwerpgegevens. Veel standaardoplossingen kunnen ook worden ontworpen met behulp van de berekenings- en configuratietools op de website van ACE. Maar bij het filmen wordt apparatuur van verschillend gewicht gebruikt en geen twee camerabewegingen zijn hetzelfde. Hulp kwam in de persoon van Hans-Jürgen Greindl, ACE-verkoopingenieur voor Oostenrijk. Van zijn vestigingsplaats in het Oostenrijkse Linz naar IDEA VISION in het Beierse Kolbermoor in Beieren was de kortste route naar persoonlijk contact. 

140 verschillende versies

Toen een test met kleine schokdempers hem niet helemaal tevreden stelde, had Greindl het juiste idee: "Nadat ik de lichtgewicht aluminium-titanium frames van de Hybris had gezien, was het duidelijk dat voor elke bocht onze TUBUS-structuurdempers hier quasi op maat snel en eenvoudig op konden worden geschroefd." De TUBUS-dempers zijn een alternatief voor kleine en industriële hydraulische schokdempers als de vertraging niet absoluut lineair en precies hoeft te zijn. De co-polyester elastomeer dempers zijn verkrijgbaar in meer dan 140 verschillende versies. "Met een levensduur van meer dan een miljoen belastingcycli zijn ze ook geschikt voor het grote aantal schokken dat kan worden verwacht, aangezien individuele shots en sequenties op filmsets in het bijzonder vaak moeten worden herhaald," benadrukt Greindl. 

Vleoiende beelden

De keuze is uiteindelijk gevallen op de radiale demperversies, die zacht afremmen en zo voor de gewenste vloeiende beelden zorgen. Ze zijn verkrijgbaar met slagen van 17 mm tot 60 mm. Dankzij het compacte ontwerp zijn ze gemakkelijk te integreren in bestaande constructies. De structuurdempers absorberen 1,2 Nm/slag tot 146 Nm/slag aan energie. De gekozen TR83-50 heeft een slag van 50 mm en een energieopname tot 45 Nm/slag, voldoende voor alle camerabewegingen. De dempers zijn onderhoudsvrij, warmen nauwelijks op en dat zorgt voor consistente dempingsprestaties.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden