, 27 maart 2024 10:00

'Princepeel' kiezen voor duurzaam

Zestien MAXXDRIVE-reductoren van NORD DRIVESYSTEMS drijven de roerwerken aan in de biogasinstallatie van Brabantse landbouwonderneming Princepeel. De nieuwe roerwerken van het Friese Jongia met de reductoren draaien sinds eind 2023. En uitbreiding van de installatie zit in de pen.

Sinds het midden van de jaren tachtig is het eeuwenoude landgoed Pincepeel in het Noord-Brabantse Mill in bezit van de familie Smits en onderdeel van de Smits Groep. Directeur Pieter Smits: "Wij proberen volledig circulair te werken. In onze vergistingsinstallatie zetten we mest uit de varkenshouderij en gewasresten uit het landbouwbedrijf om naar digestaat - een eindproduct van het vergistingsproces - en biogas. Hiermee voorzien we niet alleen ons eigen bedrijf van energie, maar leveren we ook groen gas en groene stroom voor zo'n 12.500 huishoudens in de directe omgeving. Daarnaast wekken we alle elektriciteit voor ons eigen bedrijf zelf op."

ATEX

De Smits Groep koos voor de nieuwe installatie voor roerwerken van Jongia. Smits: "We hebben voor de benodigde roerwerken een uitgebreide marktoriëntatie gedaan, waarbij we uiteindelijk uitkwamen bij Jongia. Zij hebben veel ervaring in de industrie. Omdat onze installatie door zijn omvang een bijna industrieel karakter heeft, was die ervaring voor ons van groot belang."
Voor de aandrijving van de roerwerken in de nieuwe vergistingsinstallatie koos Jongia voor de ­MAXXDRIVE-reductoren van NORD. Area sales manager Bart Brouwer: "Voor onze roerwerken zijn krachtige reductoren nodig. NORD levert met de MAXXDRIVE-reductoren die precies aan onze eisen voldoen."

Veel vermogen

De reductoren van NORD hebben een reductieverhouding van 123:1, een vermogen van 37 kW en een uitgaand koppel van bijna 29.000 Nm. Vanwege de toepassing voldoen de reductoren aan alle ATEX-normen. De vergistingsinstallatie bestaat uit acht bunkers met een totale oppervlakte van een hectare. De bunkers zijn rechthoekig van vorm en net rond, zoals gebruikelijk. Daarom zijn ‘heavy duty' reductoren met veel vermogen om de massa met de roerwerken in beweging te brengen.

Besturen ook via app of cloud

De roerwerken draaien niet continu, maar kunnen naar behoefte en onafhankelijk van elkaar worden in- en uitgeschakeld. De besturingen staan in een schakelkast, maar kunnen ook op afstand via een mobiele app of zelfs via de cloud worden bediend. "De moderne techniek stelt ons in staat om uiterst flexibel te werken", zegt Smits. "We kunnen op elk gewenst moment de productie aanpassen aan de gewenste behoefte.

Bijbouwen

"We willen in de toekomst een tweede installatie met nog eens acht bunkers bijbouwen", vertelt Smits. "Hiermee kunnen we onze capaciteit aanzienlijk verhogen en zijn we in staat om een nog groter volume aan groen gas het net te leveren. Dit betekent dan ook herhalingsopdrachten voor onze toeleveranciers."

In de aprileditie van Aandrijven&Besturen - uit op 23 april - meer over de toepassing van de MAXXDRIVE-reductoren op Princepeel.

Foto's:

NORDMAXX

© Aandrijvenenbesturen.nl