, 6 maart 2024 10:44

Hoe digitaliseer je een bibliotheek?

Scanners zijn tegenwoordig een alledaagse technologie. Maar als het aankomt op het scannen van hele boeken, bereiken commercieel verkrijgbare apparaten al snel hun grenzen. Het Zwitserse bedrijf 4DigitalBooks - ASSY SA produceert scanrobots die hele bibliotheken efficiƫnt en voorzichtig digitaliseren. In de vol- of halfautomatische boekscanners gebruikt 4DigitalBooks al 20 jaar lineaire geleidingen van Franke.

Ivo Iossiger, hoofd en oprichter van 4DigitalBooks, ontdekte het doel van zijn toekomstige bedrijf tijdens zijn studie techniek aan de EPFL in Lausanne. Het opzoeken van boeken in de universiteitsbibliotheek leek hem onnodig vervelend. Als de boeken niet alleen op papier maar ook digitaal beschikbaar waren, kon men gewoon de computer naar tekstpassages laten zoeken.

Hele boeken scannen

In 2000 had hij zijn eigen ingenieursbureau opgericht en zijn bedrijfsidee werd concreter tijdens een bezoek aan de Frankfurter Buchmesse: "Ik zag de massa's boeken, al dat papier. Ik vroeg me af: hoe kunnen we deze waardevolle kennis van de mensheid overbrengen naar het digitale tijdperk?". Zijn idee: een robot die automatisch hele boeken kan scannen. In de vol- of halfautomatische boekscanners gebruikt 4DigitalBooks al 20 jaar lineaire geleidingen van Franke, die in Nderland door Gileon op de markt worden gebracht. Waarom 4DigitalBooks voor Franke kiest lees je in de maart-editie van Aandrijven&Besturen. Ga hier direct naar het artikel als de printeidtie door je collega is gekaapt.

 

Foto's:

FRANE4DIGITAL

© Aandrijvenenbesturen.nl