Laatste nieuws:

, 31 oktober 2023 13:41

Robot-springmeester’ maakt ondergrondse mijnbouw veiliger (video)

Een robotoplossing die zelfstandig de springgaten in de mijn herkent en daar de explosieven in aanbrengt. ABB heeft in samenwerking met de mijnexploitanten Boliden en LKAB de tests afgerond met de Robot Charger. Hiermee komt een einde aan een van de laatste handmatig uit te voeren werkzaamheden in de ondergrondse mijnbouw.

'
1/1

"Dit is een belangrijke technologische ontwikkeling voor ABB en de industrie in het algemeen, waar veiligheid deel uitmaakt van de algemene ESG-verplichtingen (Environment, Social & Governance - red.) ", zegt Vedrana Spudic, hoofd Technologie, Business Line Mining, ABB. "De robot lokaliseert de geboorde gaten op de rotswand met behulp van een visionsysteem en de recente tests tonen aan dat ze allemaal kunnen worden bereikt en gevuld in een volledig geautomatiseerde cyclus."
Het aantal varieert maar in de grotere mijnen worden tot 15 keer per dag explosieve ladingen tot ontploffing gebracht voor het winnen van mineralen en metaalertsen. Het testprogramma is uitgevoerd bij Boliden Garpenberg, naar zeggen de productiefste ondergrondse zinkmijn, 180 kilometer ten noordwesten van Stockholm.


Twee robotarmen

De ABB Robot Charger staat op een hydraulisch platform op een voertuig. Dankzij het platform kan de hele rotswand worden bereikt. De boorgaten worden automatisch gedetecteerd via vision en gevuld met de explosieve lading. Hierbij worden twee robotarmen gebruikt. De eerste robot scant de rotswand en lokaliseert de springgaten. Een tweede, kleinere robotarm pakt een ontstekingscassette uit het ontstekingsmagazijn. De ontsteker wordt bevestigd aan de primer (een tussenspringstof die de hoofdlading tot ontploffing moet brengen) en vervolgens aan het uiteinde van de laadslang van de eerste robot. De laadkop wordt dan verplaatst naar de positie van het gat en de laadslang wordt in het geboorde gat geduwd. De explosieven worden dan door de slang gepompt terwijl de slang zelf wordt ingetrokken.

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden