Laatste nieuws:

, 31 oktober 2023 10:53

Kleine mkb-er vaker doelwit van cybercrime dan grootbedrijf

Mkb-ers met een jaaromzet van minder dan 10 miljoen zijn steeds vaker het doelwit van cybercriminelen. Dat concludeert ABN AMRO op basis onderzoek onder 233 zakelijk klanten. Ging het vorig jaar om ‘maar’ 39 procent van de ondervraagden, inmiddels is dit percentage bijna verdubbeld. Voor het eerst zijn de kleine mkb-ers vaker doelwit dan het grootbedrijf me 75 procent en de zzp’ers met 69 procent.

'
1/1

‘Phishing is nog altijd de populairste vorm van cyberaanvallen - geen grof technologisch geschut, maar psychologische manipulatie, aldus de bank in het rapport. Cybercriminelen grijpen ook naar innovaties als AI (Artificial Intelligence - kunstmatige intelligentie). AI wordt gebruikt om overtuigende phishing mails te schrijven of de stem van de ceo te klonen, die vervolgens vraagt of je een forse som geld over wil maken naar een frauduleuze bankrekening.

Grotere aanval 

Maar phishing kan ook het startpunt vormen van een grotere aanval. Volgens de jaarlijke ‘X-Force Threat Intelligence Index' van IBM hebben cybercriminelen vorig jaar n 41 procent van de cyberincidenten toegang gekregen tot bedrijfsinformatie of systemen via phishing. De buitgemaakte gebruikersnamen en wachtwoorden van IT-systemen en mailaccounts kunnen worden gebruikt om verder in systemen van organisaties binnen te dringen. Daarnaast kunnen zulke berichten van cybercriminelen aansturen op het openen van een downloadlink of bijlage die ‘malware' bevat.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden