AI en automatisering – mist het mkb de boot?
Volgens de International Federation of Robotics (IFR) voeren steeds meer robots werkzaamheden uit in fabrieken. In 2022 bereikte de wereldwijde voorraad een nieuw record van 3,5 miljoen robots, ter waarde van naar schatting 15,7 miljard euro. Toch is de wereld nog ver verwijderd van snelle groei, blijkt uit een onderzoek dat managementadviesbureau McKinsey onlangs uitvoerde ter gelegenheid van de grote vakbeurs automatica 2023.
In het huidige productielandschap zien de auteurs een klein aantal fabrieken die automatiseringsstandaarden bepalen - van kunstmatige intelligentie tot digitale tweelingen tot zelflerende robots. Met name kunstmatige intelligentie bleek een van de onderwerpen die de vakbeurs automatica domineerde. Het snelle ontwikkelingstempo hier luidt een nieuw tijdperk van automatisering in. Het onderzoek geeft aan dat de meeste fabrieken nog ver verwijderd zijn van de niveaus van digitalisering en automatisering die vandaag de dag daadwerkelijk mogelijk zijn. Ze lopen het risico achterop te raken in een tijd van snelle veranderingen.
Low-cost automatisering
Hoe kunnen niet alleen grote spelers met serieuze budgetten, maar ook mkb-ers die tot nu toe weinig met deze vraagstukken te maken hebben gehad, deelnemen aan de toekomst van AI-automatisering? De sleutel hier is low-cost automatisering, automatiseringsoplossingen die goedkoop en niet veeleisend zijn. Dit marktsegment heeft een groot groeipotentieel. Aanbieders van low cost automatisering hebben de afgelopen jaren steeds meer hun intrede op de markt gemaakt en bieden robots aan voor een fractie van de prijs van klassieke industriële robots. Ze gebruiken webshops om oplossingsconfiguratie in een paar klikken mogelijk te maken - zonder dure integrators. En dankzij de zogenaamde no-code-technologie kunnen robots zelfs net zo gemakkelijk worden bestuurd als een computerspel.
IFR-cijfers geven aan dat deze belangrijke factoren eenvoudig kunnen worden aangepast. Ze laten zien dat het programmeren en integreren van een robotapplicatie momenteel tot wel 70% van de totale kosten uitmaakt.
Goedkope robotcomponenten
Igus is een van de aanbieders van low-cost automatisering. Om het MKB in staat te stellen het automatiseringstijdperk te betreden, bouwt het kunststofbedrijf uit Keulen robots tegen concurrerende prijzen. Zo is de
ReBeL al verkrijgbaar vanaf slechts 3.240 euro (4 DOF). De ‘Made in Cologne' cobot is bijna helemaal gemaakt van hoogwaardig kunststof en is geschikt voor onder andere het laden en lossen van machines in de industrie en het serveren van bier in de bediening. Om geïnteresseerde partijen te helpen precies de juiste automatiseringsoplossing te vinden voor hun toepassing en budget, heeft igus
RBTX.com gecreëerd. De online marktplaats brengt fabrikanten en gebruikers van low cost robotica samen. Inmiddels bieden meer dan 100 partners hier hun producten aan. Een online tool maakt de combinatie van robots, machineframes, grijpers, transportbanden enzovoort mogelijk en zelfs het testen van bewegingen - heel eenvoudig met slepen en neerzetten in een 3D-model op de computer. In de toekomst zullen deze functies ook beschikbaar zijn in virtual reality. igus heeft hiervoor al een eigen metaverse gemaakt -
de iguverse. Er is geen programmeerkennis vereist.
95 procent oplossingen onder 12 duizend euro
"Enkele duizenden MKB-bedrijven van over de hele wereld hebben al automatiseringsoplossingen geïmplementeerd op RBTX.com - van een regenwormkwekerij tot een bakker die donuts verpakt", zegt Alexander Mühlens, hoofd van de Low Cost Automation Business Unit bij igus. "95 procent van de meer dan 400 oplossingen gaat gepaard met een investering van minder dan € 12.000,-. Sinds de lancering van RBTX zien we een toenemende belangstelling. Het platform biedt meer goedkope oplossingen dan alle andere die we kennen. We hebben nu advies gegeven over meer dan 2.500 projecten en enkele duizenden robots de wereldmarkt op gestuurd. Natuurlijk moet u niet vergeten dat niet elke taak kan worden geautomatiseerd met low-ost robotica - vooral wanneer zeer zware lasten moeten worden verplaatst of extreme precisie vereist is. Tegenwoordig kan echter een breed scala aan werkstappen kosteneffectief worden geautomatiseerd. Naast middelgrote bedrijven maken ook grote bedrijven gebruik van het platform. Elke bespaarde of snel afgeschreven euro telt. Het voordeel van RBTX is dat gebruikers goedkope robotcomponenten van verschillende fabrikanten uit één hand krijgen - en altijd met een prijs- en compatibiliteitsgarantie. Aanbieders hebben de mogelijkheid om nieuwe doelgroepen en verkoopkanalen voor hun producten te ontsluiten. Het is een win-winsituatie voor alle betrokkenen."