Laatste nieuws:

, 28 september 2023 15:58

1000 kratten en 10.000 bakjes per uur: robots in de fruitteelt

Peter Veltman uit Kerk-Avezaath bij Tiel, ‘de Willy Wortel van de fruitteelt’, ziet robots in de fruitteelt als een essentiële stap in de groeiende automatisering van deze tak van sport. Met de focus op het uitklappen van kratten waarin de bakjes met fruit worden geplaatst, bedenkt Veltman met zijn bedrijf Fieldman hele lijnen met een aantal innovatieve onderdelen die hij zelf bouwt.

Fieldman heeft een vijfvoudige en viervoudige gripper ontwikkeld die 100 kratten per uur met vijf – of vier - tegelijk, met een Yaskawa robot openklapt en neerzet.'
Fieldman heeft een vijfvoudige en viervoudige gripper ontwikkeld die 100 kratten per uur met vijf – of vier - tegelijk, met een Yaskawa robot openklapt en neerzet.
1/1
Van origine uit de etiketteer industrie, kent Veltman als geen ander de processen bij de fruittelers: "Ik weet wat de klant nodig heeft. Ik heb een idee, dat leg ik bij de klant neer en dat idee wordt dan een ontwerp. Het ontwerp is voor de hele lijn, ook de verpakkingsmaterialen. Dat is mijn kracht, mijn toegevoegde waarde. Ik bedenk de ‘missing link' tussen alle machines en begin waar de rest geëindigd is."

Ontnesten

Veltman weet waar de problemen liggen bij zijn klanten en één zulk probleem was het ontnesten van kunststof bakjes bij een aardbeienteler en vervolgens het plaatsen van de bakjes in een krat, zeer arbeidsintensief en onhandig werk. Nu staat er een lijn met Yaskawa-robots vóór en achter en een ontnester ertussenin. Met een tempo van 10.000 bakjes en 1.000 kratten per uur is dit een enorme vooruitgang in flexibiliteit en capaciteit. Waar voorheen 24 uur per dag hard manueel gewerkt werd betekent deze oplossing veel meer bakjes in veel minder tijd.

Probleem verholpen

Het volgende probleem zit in het uitklappen van de kratten zelf. Een klant had Europool-klapkratten. Dit probleem werd snel verholpen: als de krat ondersteboven wordt gehouden, klapt deze automatisch open. Echter, er bestaan ook IFCO-klapkratten en deze klappen niet automatisch open als ze ondersteboven worden gehouden. Na het nodige denkwerk werd hier ook een oplossing op bedacht: Fieldman heeft een vijfvoudige en viervoudige gripper ontwikkeld in goede samenwerking met Yaskawa die de kratten - met vijf of vier tegelijk en 1.000 per uur - met een Yaskawa-robot openklapt en plaatst.

Krachten bundelen

De nieuwe variant is ontworpen voor een teler van aardbeien voor kratten van 60 x 40 cm. Daar komen in de toekomst mogelijk kratten van 40 x 30 cm bij. Maar daar draait Veltman zijn hand niet voor om: "De key elementen in de lijn bedenk ik, ontwerp ik en bouw ik zelf. Voor de elektrotechniek en software werk ik samen met Frank Bierbooms van FB Automation, een Yaskawa-minded programmeur."
Vanzelfsprekend worden er Yaskawa-robots gebruikt uit de GP-serie handling robots. De resterende hardware wordt gebouwd door Flex Industries Solutions BV, specialist in de productie van stationaire interne transportsystemen. Deze samenwerking bundelt de krachten van alle specialisten, zodat bij elk element in de lijn de specifieke expertise tot zijn recht komt.

Geen zorgen

Voorlopig zijn er in ieder geval mogelijkheden genoeg tot automatiseren binnen de fruitteeltindustrie. Er worden nieuwe kassen gebouwd en bestaande fruitteeltbedrijven breiden uit maar de werkzaamheden zijn erg eentonig en arbeidsintensief. Voor alle fruittelers die hierdoor met de handen in het haar zitten is er gelukkig Peter Veltman, die ideeën in overvloed heeft om het zware werk te laten overnemen door onvermoeibare robots. En voor wie zich eventueel zorgen zou maken over de beschikbaarheid van ‘spare-parts' voor de robots: Yaskawa garandeert na de einde van de productie van elk robotmodel nog 10 jaar onderdelen te kunnen leveren.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden