Laatste nieuws:

, 12 september 2023 10:00

‘Low-code’ katalysator voor de ‘composable enterprise’

Siemens-dochter Mendix ziet ‘low-code’ als een belangrijke katalysator voor de ‘composable enterprise’. Analisten van Gartner definieren het concept van de composable enterprise als een organisatie die bestaat uit uitwisselbare bouwstenen. ‘Composability’ is gebaseerd op modulariteit - het hergebruik van componenten, bouwblokken en templates om de ontwikkeling van applicaties op schaal te versnellen. ‘Composable enterprise’ is daarom geen modewoord, maar een cruciale volgende stap voor elk bedrijf om succesvol te zijn in een steeds veranderende digitale wereld.

'
1/1
Mendix presenteert vijf redenen waarom low-code-ontwikkeling de sleutel is tot het bouwen van een composable enterprise die bedrijven in alle sectoren in staat stelt om gelijke tred te houden met de toenemende marktdynamiek en een duidelijk concurrentievoordeel te behalen, zelfs in turbulente tijden.

1. Nieuw startpunt

Traditionele, geïsoleerde structuren vormen een belemmering voor de implementatie van een composable enterprise en vereisen daarom de overweging om nieuwe benaderingen te integreren om de transformatie te vergemakkelijken. Low-code projecten kunnen deze verandering in gang zetten, omdat is aangetoond dat ze gevestigde en mogelijk verouderde IT-workflows doorbreken en samenwerking bevorderen: ze brengen mensen die nieuwe applicaties nodig hebben samen met mensen die ze maken in één team. Omdat het gebruik maakt van visuele hulpmiddelen in vergelijking met traditioneel coderen, is het creëren van applicaties met low-code toegankelijk voor mensen zonder een professionele ontwikkelingsachtergrond. Low-code opent dus de ontwikkelingscyclus voor iedereen in het bedrijf - hetzij door samenwerking, hetzij door nieuwe mogelijkheden voor gespecialiseerde afdelingen om hun problemen zelf op te lossen. De IT-afdeling is dan niet langer de bottleneck voor nieuwe projecten. De positieve ervaringen die zijn opgedaan met interdisciplinaire teams van IT- en bedrijfsafdelingen en de adaptieve toewijzing van middelen dienen als blauwdruk voor hoe andere processen, projecten en maatregelen in het bedrijf kunnen worden ontworpen in de zin van een composable enterprise.

2. Aanpassingsvermogen en innovatie

Low-code stelt bedrijven in staat om niet alleen applicaties maar ook processen snel aan te passen of te herontwerpen. Zelfs in gevallen waarin het omgaan met de complexiteit van een IT-infrastructuur met traditionele programmeer- en watervalmethoden onoverkomelijk lijkt. Low-code maakt de hele ontwikkelingslevenscyclus korter en eenvoudiger te beheren. Aan de ene kant stelt het bedrijven in staat om onmiddellijk te reageren op nieuwe marktomstandigheden of dynamische eisen van klanten. Aan de andere kant geeft het ze meer tijd om nieuwe concepten en ideeën uit te proberen en geeft het meer ruimte voor innovatie.

3. Flexibiliteit door modulariteit

Modulariteit kan op verschillende manieren worden bereikt, bijvoorbeeld door applicaties te ontwikkelen met modulaire en herbruikbare componenten in plaats van elke keer een 100 procent op maat gemaakte applicatie te maken. Modulaire applicatieontwikkeling is dus de hoeksteen van de composable enterprise. Het bespaart tijd omdat meer applicaties sneller kunnen worden ontwikkeld zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Een holistisch low-code platform is per definitie modulair en ondersteunt dit type applicatiecreatie. Idealiter wordt het gecombineerd met een marktplaats via welke klanten toegang hebben tot industriestandaard aanpasbare oplossingen en kant-en-klare componenten. Door de ontwikkeling van applicaties te versnellen, krijgt de digitale transformatie van bedrijven een belangrijke impuls, omdat ze flexibel kunnen reageren op ad-hocvereisten en zich snel kunnen aanpassen aan interne en externe veranderingen.

4. Legacy-systemen geen struikelblok

Veel bedrijven vertrouwen op diep verankerde legacy-systemen die veel tijd en geld kosten om te moderniseren of te vervangen. Vastzitten aan systemen die niet aanpasbaar zijn en niet kunnen worden geïntegreerd met nieuwere technologieën remt innovatie aanzienlijk. Met low-code kan een oplossing worden gevonden voor dergelijke legacy-problemen, zodat bedrijven in het gewenste tempo kunnen evolueren. Niet alleen kunnen kernbedrijfstoepassingen en oudere IT-systemen soepel worden geïntegreerd, geschaald en toekomstbestendig worden gemaakt met nieuwere technologieën. Toepassingen kunnen ook efficiënt worden afgestemd op de individuele behoeften van verschillende afdelingen.

5. Wacht de markt niet af

De weg naar de composable enterprise is voor veel bedrijven niet gemakkelijk. Het is echter cruciaal om dit pad succesvol te volgen. Want een composable enterprise reageert niet langer op marktdynamiek in tijden van crisis, maar heeft in plaats daarvan de bandbreedte om de markt actief in zijn eigen voordeel te beïnvloeden. Low-code ontwikkeling kan ook hier de weg vrijmaken: Want versnelde applicatieontwikkeling en hergebruik van bestaande middelen verkorten de time-to-market voor nieuwe producten, oplossingen of diensten aanzienlijk. Bedrijven kunnen deze voorsprong gebruiken, vooral in volatiele tijden, om proactiever en anticipatiever aan de vraag van de markt te voldoen en om hun wendbaarheid te verbeteren.

Beter, slimmer, sneller - en op schaal

"Het neerzetten van composability als een gangbare praktijk betekent dat organisaties hun applicatieontwikkeling transformeren en betere, slimmere applicaties bouwen, zowel sneller als op schaal", zegt Tim Srock, ceo van Mendix. "Composable applicatieontwikkeling geeft zoveel tijd terug - tijd om te focussen op hyperautomatisering, integratie van nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen - waardoor bedrijven vooruitkomen in een concurrerend, veranderlijk digitaal landschap."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden