Laatste nieuws:

, 30 augustus 2023 10:32

Prototype motor rijdt 4.183,8 km op één tank

Het is een nieuw wereldrecord voor een prototype motor: van Albino in Noord-Italië naar de Noordkaap in Noorwegen op één tank brandstof. Ook al had de oversized tank dankzij een herontwerp een inhoud van 108 l. Onder andere SKF heeft onderdelenleverancier Acerbis geholpen – met een aangepast ontwerp voor de wiellagers en afdichtingen.

'
1/1
Voordat voertuigen zoals motorfietsen volledig overstappen op elektrische energie, is het belangrijk om ze energiezuiniger te maken. Projecten zoals dit AC50-project van Acerbis laten zien dat een goed ontwerp kan helpen om de brandstofefficiëntie te maximaliseren. "Toen Acerbis het AC50-project beschreef, begrepen we dat achter deze wereldrecordpoging een duurzaamheidsuitdaging schuilging - wat past in onze duurzaamheidsstrategie", aldus Nicolas Berruet, business development manager bij SKF.
"Voor AC50 was er vooral behoefte aan efficiënte oplossingen om het energieverbruik van de motorfiets te verminderen", zegt Paolo Giraudo, projectmanager bij SKF. "De belangrijkste rendementsverliezen die we identificeerden waren de wielen - dus boden we een aangepast ontwerp voor de wiellagers en -afdichtingen."

Droom

De lagers werden ontworpen om de wrijving te verminderen zonder de betrouwbaarheid aan te tasten, terwijl de afdichtingen een lage wrijving combineerden met een hoge bescherming. In juni 2023 stuurden drie rijders om beurten de motor door een zorgvuldig geplande route met een gemiddelde snelheid van 70 km/u. Na Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland te hebben doorkruist, stelde het team het record veilig door op 15 juni in de Noordkaap aan te komen. Guido Acerbis, ceo van Acerbis, zei: "Als kind droomde ik ervan om in het Guinness World Records-boek te komen. Vandaag is die droom werkelijkheid geworden."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden