Laatste nieuws:

, 25 juli 2023 19:43

Aandrijfcomponenten in industriële robots vorig jaar goed voor 5,1 miljard dollar

Volgens het Engelse onderzoeksbureau Interact Analysis is vorig jaar 5,1 miljard dollar besteed aan servomotoren en -aandrijvingen en precisieoverbrengingen voor industriële robots – 42 procent van de totale omzet aan robotcomponenten. In 2021 was het totaal nog goed voor een omzet van meer dan 10,5 miljard dollar (USD). De verwachting van de marktanalisten is nu dat met een jaarlijkse samengestelde groei (CAGR) van 9,7 procent in 2027 de omzet is gegroeid naar meer dan 18 miljard dollar en dat is meer dan eerder verwacht.

De omzetverwachtingen wereldwijd voor de verschillende componenten van industriële robots. (Grafiek: Interact Analysis)'
De omzetverwachtingen wereldwijd voor de verschillende componenten van industriële robots. (Grafiek: Interact Analysis)
1/1
De belangrijkste onderdelen die in het onderzoek zijn meegenomen zijn samen met de motoren, aandrijvingen en overbrengingen, de besturingen, ‘teach-in pendants', sensoren, eindeffectors en machine-vision-hardware. De omzetgroei bij de aandrijfcomponenten ligt naar verwachting met 7,1 procent tot 2027 lager dan die van het totaal. Van de sensoren en machine-vison wordt de sterkste groei verwacht, maar de eindeffectors zijn goed voor het grootste aandeel in de omzet.

Robottype en lastbereik

Wat type en bereik betreft, verwacht Interact dat de omzet uit componenten voor knikarmrobots het sterkst zullen stijgen voor het lastbereik van 10-80 kg en 80-300 kg in de periode tot 2027. Voor cobots en SCARA-robots zal de omzet van belangrijke componenten naar verwachting het sterkst stijgen voor varianten met een laadvermogen van 5-10 kg. Toch is de voorspelling van de marktgroei het hoogst voor componenten die worden gebruikt in cobots en SCARA-robots met een laadvermogen van meer dan 20 kg.

Leveranciers

Samantha Mou, Research Analyst bij Interact Analysis: "De vraag naar industriële robots heeft een directe impact op de markt voor componenten voor industriële robots. Bovendien richten veel leveranciers zich op de lokale productie van robots in Noord-Amerika, wat de componentenmarkt in deze regio stimuleert.
"Kijk je naar het leverancierslandschap dan de meeste bedrijven die hun eigen aandrijvingen en motoren voor industriële robots produceren fabrikanten van ‘motion control'-technologie, bijvoorbeeld Fanuc, Yaskawa, Estun en Inovance. Veel leveranciers die momenteel geen componenten voor ‘motion control' produceren, werken eraan om de productie van componenten in eigen huis te brengen, zoals Epson, Siasun en Efort. Dit duidt op een gesloten markt."
De meeste robotleveranciers kopen hun overbrengingen nog wel steeds bij externe leveranciers. Toch werken volgens Mou sommige bedrijven er ook aan om die productie in huis te halen of doen investeringen om dit mogelijk te maken.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden