Laatste nieuws:

, 18 juli 2023 17:52

Industriële gastrekveren ontlasten platinegrijper

Bij Nordgreif GmbH draait alles om het tillen en transporteren van zware lasten. Het bedrijf is gespecialiseerd in tangen, grijpers en draaimechanismen met mechanische, elektrische of hydraulische aandrijving. Het bedrijf uit het Duitse Schenefeld bij Hamburg werk al jarenlang samen met ACE. Zo ook voor een in hoogte verstelbare tafel in een klem die stapels plaatmateriaal moet fixeren.

Twee van de vier aangebrachte gasveren in de platinegrijper (Foto: Nordgreif)'
Twee van de vier aangebrachte gasveren in de platinegrijper (Foto: Nordgreif)
Rechts
1/3
De toenemende automatisering in de auto-industrie vraagt ook om nieuwe oplossingen voor de handling van het benodigde metaal. De hogere automatiseringsgraad zorgt voor meer efficiëntie en snelheid in het productieproces, waarbij het plaatmateriaal eerst uit een coil wordt gestanst en vervolgens op speciale pallets wordt gestapeld. Deze pallets worden vervolgens met een grijper naar de persen getransporteerd, waar het plaatmateriaal afzonderlijk en onder druk in de gewenste vorm wordt geperst. Bij het transport van geolied materiaal vormt het gladde oppervlak een extra uitdaging voor de grijper. Daarom zijn de systemen van Nordgreif uitgerust met een speciale klem die ervoor zorgt dat het plaatmateriaal zorgvuldig bij elkaar wordt gehouden en veilig kan worden vervoerd.

Fixeren

De tafel moest in de bovenste eindpositie worden ondersteund en is uitgerust met een schaarmechanisme dat stapsgewijs kan worden ingesteld. Op de tafels worden de stapels plaatmateriaal gefixeerd zodat ze niet van hun plek schuiven of, in het ergste geval, naar beneden vallen. Dit zou niet alleen de werkprocessen onderbreken, maar ook leiden tot kostbare schade aan het gevoelige plaatstaal. De tafel van 2.000 kg kan een gewicht tot 8.000 kg dragen.

Gastrekveren

Om ervoor te zorgen dat het plaatmateriaal veilig kan worden gefixeerd, wordt de tafel met behulp van vier horizontaal aangebrachte gastrekveren opgetild om het plaatmateriaal te kunnen lossen zodra de grijper de tafel raakt. Daarbij moest ACE diverse uitdagingen het hoofd bieden. Bij een maximaal gewicht van 8 ton plaatmateriaal moeten de gasveren sterker zijn dan reguliere modellen die worden gebruikt voor het openen en sluiten van deksels, luiken en kleppen. Bovendien moeten ze heel precies instelbaar zijn om te zorgen voor exact de gewenste beweging en snelheid van de tafel.

Ventieltechniek de oplossing

Aanvankelijk leverde ACE vier industriële gastrekveren van het type GZ-28-600-DD-1200N met een maximale trekkracht van 1.200 N. In de praktijk bleek echter dat deze niet konden zorgen voor de gewenste verlaging van de tafel en de gewenste ontlasting bij de hefbeweging. De gasveren en de trekkracht stonden niet in de juiste verhouding tot elkaar. Daarom toog ACE-expert Kai Boelingen naar Schenefeld voor gezamenlijke tests met het team van Nordgreif. Gedurende het proces profiteerden de technici van het feit dat deze gastrekveren zonder externe energietoevoer werken. De trekkracht kan naderhand eenvoudig via een ventiel tot de gewenste waarde worden teruggebracht. Na het zorgvuldig aftappen van de stikstof bleek dat bij elke 800 N de krachten van de naast elkaar geplaatste gastrekveren aan beide zijden van de constructie dusdanig met elkaar in evenwicht zijn dat de tafel snel maar gecontroleerd naar beneden kan bewegen. Tegelijkertijd wordt tijdens het hefproces het dode gewicht van de grijper dankzij de gecombineerde krachten van 3200 N aanzienlijk verminderd, zodat de beweging naar de bovenste eindpositie naar wens verloopt.

Speciale uitvoeringen

De gastrekveren zijn op aanvraag ook verkrijgbaar in speciale uitvoeringen, net als een breed assortiment toebehoren. Voor toepassingen met strenge hygiënerichtlijnen, zoals in de medische en voedingsmiddelentechnologie, zijn bovendien varianten beschikbaar die gevuld zijn met speciale oliën en kunnen worden geleverd in roestvrijstalen uitvoering en met einddemping. Indien nodig kan ACE het standaard toelaatbare temperatuurbereik van -20 °C tot 80 °C nog verder uitbreiden. Een dergelijke aanpassing was echter bij de nieuwe generatie grijpers van Nordgreif niet nodig. Mede dankzij de nauwkeurig ingestelde industriële gastrekveren van ACE verlopen de geautomatiseerde werkprocessen ondanks de soms olieachtige oppervlakken soepel, zodat kostbare uitvaltijden tot een minimum kunnen worden teruggebracht.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden