Laatste nieuws:

, 4 juli 2023 10:33

Afstandhouder uit bioplastic voor kogelomloopspindels

NSK S1 is volgens de makers de eerste bioplastic afstandhouder voor kogelomloopspindels wereldwijd. De afstandhouder is volledig gemaakt van duurzame biologische grondstoffen – voornamelijk planten. De ‘carbon footprint’ gedurende de complete levensduur zou in vergelijking met conventionele materialen 90 procent minder moeten zijn.

NSK S1 bioplastic afstandhouder voor kogelomloopspindels'
NSK S1 bioplastic afstandhouder voor kogelomloopspindels
Rechts
1/2

Om de groeiende vraag naar duurzame oplossingen te benadrukken, publiceerde de Europese Commissie in maart 2023 haar Net Zero Industry Act (netto-nul industrie verordening). Als belangrijk onderdeel van het Europese Green Deal Industrial Plan, wordt in deze verordening een kader van regelgevende maatregelen voorgesteld die Europa's netto-nul productie-ecosysteem moeten onderbouwen. Veel landen willen hun ‘koolstofneutrale' initiatieven verder opschalen, wat betekent dat een breed scala aan industriële machines steeds vaker te maken zal krijgen met milieumaatregelen.

Kogelomloopspindels

NSK heeft zich gecommitteerd aan het bijdragen aan een ‘koolstofneutrale' samenleving en gaat daarom meer bioplastics toepassen. Kogelomloopspindels zijn hierbij een belangrijk aandachtsgebied vanwege hun populariteit in vele soorten industriële machines en systemen. De laatste jaren behoren spuitgietmachines en servopersen tot de vele typen machines die switchen van hydraulische naar elektrische aandrijfsystemen met servomotoren en kogelomloopspindels als middel voor het verlagen van het energieverbruik. Op basis van deze trends in de industrie zal de vraag naar kogelomloopspindels naar verwachting verder groeien, zeker als duurzame oplossingen beschikbaar komen.
NSK's ontwikkeling van de S1 bioplastic afstandhouders voor kogelomloopspindels (diameter 50 tot 200 mm) levert een verdere bijdrage aan het realiseren van 'koolstofneutraliteit. Op basis van NSK´s expertise op het gebied van materiaaltechnologie selecteerde en valideerde NSK DSM´s EcoPaXX bioplastic (een plantaardige hoogwaardige polyamide) als materiaal voor de afstandhouder.

Afstandhouders

Voor alle duidelijkheid: de afstandhouders zitten tussen de kogels om te voorkomen dat ze tegen elkaar botsen en schade veroorzaken. Om het ontwikkelingsproces te optimaliseren en te versnellen, maakte NSK gebruik van zijn digital twin technologie. Dit geavanceerde proces maakte het mogelijk om in korte tijd een bioplastic afstandhouder te maken met dezelfde prestaties als een conventioneel product door middel van simulatie van belangrijke parameters, zoals afmetingen, vorm, vervorming en sterkte.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden