Laatste nieuws:

, 21 mei 2023 19:57

'Voor onbepaalde tijd' problemen in de toeleverketen?

Bijna acht op de tien ingenieurs (79%) die in Duitsland en Nederland in de industrie werken, melden dat hun bedrijf negatieve gevolgen heeft ondervonden van toeleverproblemen. Maar nog zorgwekkender is dat meer dan een derde (39%) verwacht dat deze problemen tot vijf jaar zullen aanhouden en 22 procent denkt dat ze voor altijd kunnen aanhouden. Dit conclusies staan in het rapport ‘Stand van-zaken in de maakindustrie 2023’.

Het rapport ‘Stand van-zaken in de maakindustrie 2023’, van Essentra Components in samenwerking met The Engineer'
Het rapport ‘Stand van-zaken in de maakindustrie 2023’, van Essentra Components in samenwerking met The Engineer
1/1

Het rapport is gebaseerd op de feedback van honderden professionals die in 2022 aan een enquête hebben deelgenomen en opgesteld door Essentra Components in samenwerking met het vakblad The Engineer. Het rapport is gratis te downloaden.

Verschillende maatregelen

De gebeurtenissen van de afgelopen jaren - met de wereldwijde pandemie en meer recentelijk de oorlog in Oekraïne - hebben de bevoorrading en de logistiek enorm onder druk gezet. Meer dan negen van de tien ingenieurs (94%) zegt bijvoorbeeld dat hun bedrijf is getroffen door wereldwijde prijsstijgingen.
Organisaties nemen verschillende maatregelen om de gevolgen van deze problemen te verzachten. Van het zoeken naar nieuwe leveranciers (43% van de respondenten) tot het verhogen van de prijzen (45%) en het zoeken naar manieren om de overheadkosten te verlagen (45%).
Hoewel er weinig significante verschillen zijn tussen de twee onderzochte landen, lijken Duitse bedrijven meer prioriteit te geven aan het terugdringen van overheadkosten: 58 procent zegt dat hun organisatie hier een prioriteit van heeft gemaakt.

Toeleverketens blijven 'polariseren'

Volgens Rob Baker, ceo bij Essentra PLC, ondersteunen de bevindingen het idee dat de wereldwijde toeleverketens blijven 'polariseren': "Dit polarisatie-effect markeert een verschuiving van goedkope wereldwijde toeleveringsketens naar regionale en clustergerichte toeleveringsketens, gedreven door de behoefte aan grotere betrouwbaarheid. Bedrijven gaan near-shoren, waarbij de productie dichter bij de vraag wordt gebracht en het aanbod wordt gelokaliseerd. Door de wereldwijde onzekerheid wordt de focus van de toeleveringsketen snel verlegd van 'laagste kosten' naar service en betrouwbaarheid tegen optimale kosten."

Cruciale succesfactoren

Naarmate fabrikanten hun toeleveringsketens aanpassen, neemt de concurrentie om middelen en grondstoffen toe. De verandering in de mondiale vraag kan op middellange termijn leiden tot schaarste van middelen en hogere inkoopprijzen en dit betekent dat planning en een voorsprong hebben nog grotere en cruciale succesfactoren zullen zijn dan ooit tevoren.
"Het vinden van nieuwe 'lokale' bronnen is weliswaar niet gemakkelijk", aldus Baker. "In sommige industrieën - ook in de onze - is het niet eenvoudig om het ene materiaal of product te vervangen door een ander. Er zijn specificaties en voorschriften waaraan moet worden voldaan, evenals een aanzienlijke investering in het ombouwen en de daaruit voortvloeiende re-engineering van processen."

Hogere supply chain-kosten een noodzaak

De wereldwijde onzekerheid heeft ook geleid tot kosteninflatie: "Op korte termijn kan dit effect alleen worden beperkt door een ‘quick win' in productiviteitsverbeteringen of prijsverhogingen", stelt Baker. "Op langere termijn zullen klanten en consumenten wellicht moeten accepteren dat hogere supply chain-kosten een noodzaak zijn om een grotere betrouwbaarheid te bereiken; en dit zal zich waarschijnlijk vertalen in hogere prijzen. Daardoor zullen investeringen in automatisering een prominentere plaats innemen in de productie- en toeleverstrategie."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden