Laatste nieuws:

, 11 mei 2023 00:00

Landbouwinnovatie wint gouden manus award 2023

Stralende gezichten bij J&M Manufacturing: het Amerikaanse bedrijf won de gouden manus award 2023 op de Hannover Messe 2023. De tweejaarlijks door igus georganiseerde wedstrijd bekroont projecten die creatief gebruikmaken van kunststof glijlagers.

De winnaars van de 11e manus award: goud voor de para-linkage kouter van J&M Manufacturing (VS), zilver voor het exoskelet van Aufratech (Frankrijk), brons voor Fiedler Maschinenbau und Technikvertrieb GmbH (Duitsland) voor zijn telescopische hogedrukreiniger voor gemeentelijke voertuigen. Rockinger Agriculture GmbH (Duitsland) won de groene manus voor hun smeermiddelvrije kogelkoppeling.  (Bron: igus B.V.)'
De winnaars van de 11e manus award: goud voor de para-linkage kouter van J&M Manufacturing (VS), zilver voor het exoskelet van Aufratech (Frankrijk), brons voor Fiedler Maschinenbau und Technikvertrieb GmbH (Duitsland) voor zijn telescopische hogedrukreiniger voor gemeentelijke voertuigen. Rockinger Agriculture GmbH (Duitsland) won de groene manus voor hun smeermiddelvrije kogelkoppeling. (Bron: igus B.V.)
1/1

J&M Manufacturing nam de gouden manus award 2023 en € 5.000 aan prijzengeld in ontvangst. Het Amerikaanse bedrijf ontwikkelde een ploeg met een zogenaamde para-linkage kouter. Boeren gebruiken het systeem om vloeibare stikstofmeststof in de grond te brengen voor gewassen als maïs, aardappelen en tarwe. Het probleem tot nu toe: de industriestandaard gebruikt kouters met slechts één draaipunt. Het mes zit achter de kouter en zwaait sneller uit de grond dan het blad. Hierdoor kan een deel van de stikstof vervluchtigen en verloren gaan als meststof. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelden de engineers van J&M Manufacturing een veerbelast systeem. Het parallelle ontwerp houdt het mes en het blad bij het aangrijpen op hetzelfde niveau ten opzichte van de grond, zodat er meer stikstof in de grond blijft. De ontwerpers gebruiken igus polymeer glijlagers in alle vijf kouterdraaipunten. De lagers zijn niet alleen corrosievrij in contact met vloeibare stikstofkunstmest en betrouwbaar bestand tegen oscillerende bewegingen. Ze maken ook een wrijvingsarme droge werking mogelijk zonder een enkele druppel smeerolie. Dit bespaart geld op smeermiddelen en maakt de machine uitvalbestendig.

Zilver voor een Frans exoskelet

Voedingsmiddelenindustrie, groenvoorzieningen en landbouw: wie in de industrie met hogedrukreinigers werkt, kent apparatuur die zo zwaar is dat rugpijn onvermijdelijk is. Hier zorgt Aufratech voor verlichting. Het Franse bedrijf heeft de zilveren manus award 2023 en € 2.500 aan prijzengeld gewonnen voor zijn exoskelet EXO N. De kern van het exoskelet-ontwerp is een besturingssysteem waarmee gebruikers de bevestigde lansen kunnen geleiden terwijl ze hun rug recht houden. De ingenieurs zijn erin geslaagd een slank ontwerp te realiseren. Ze hebben zoveel mogelijk functies gegroepeerd rond een aluminium as met lineaire glijlagers en corrosievrije polymeer glijlagers van de iglidur J3-serie van igus - inclusief de transmissie en rotatiegeleiding.

Brons voor telescopische hogedrukreiniger

Fiedler Maschinenbau und Technikvertrieb GmbH was verheugd met de bronzen manus award 2023 en € 1.000 aan prijzengeld. Het bedrijf heeft een hogedrukreiniger gebouwd waarmee gemeentelijke voertuigen vervuilde straten, trottoirs en pleinen reinigen. De kern is de dubbele spuitbalk FSB 1500/2600 die vóór het voertuig is gemonteerd. Hij is uitgerust met zijsproeiers, een middenstuk en elektronisch schakelbare hogedruk-ondervloersproeiers voor het reinigen van oppervlakken met hoge waterdruk. Bijzonder is dat het werkgebied van de hogedrukreiniger met een druk op de knop kan worden veranderd. De dubbele spuitbalk kan aan elke zijde traploos tot 500 mm worden uitgeschoven. Dit aanpassingsvermogen stelt de bestuurder in staat om grote oppervlakken sneller schoon te maken. De engineers gebruiken profielgeleidingen en staande lagers van de drylin W-serie voor de telescopische functie. De corrosievrije componenten zijn slijtvast en ongevoelig voor water en spuitnevel, zand, grind en remstof. Ze zijn ook robuust genoeg om bestand te zijn tegen zware schokken en trillingen van het nemen stoepranden en het rijden over kasseien.

Groene manus 

Smeerolie en landbouw: een omstreden combinatie. Er is altijd een risico op bodemverontreiniging. Om dit te voorkomen heeft Rockinger Agriculture GmbH een smeermiddelvrije kogelkoppeling ontwikkeld, KS80 genaamd, voor opraapwagens, mestverspreiders, kippers en veldspuiten. En met dit duurzaamheidsidee wonnen ze de groene manus award en € 1.000 aan prijzengeld. De koppeling bestaat uit een koppelkogel en een klauw, die in de hoogteverstelling zijn gemonteerd. Het bijzondere aan deze koppeling wordt pas duidelijk als je in de koppelingsklauw kijkt. Binnenin bevindt zich de slijtinzet van robuust hoogwaardig kunststof uit de iglidur-serie, die igus speciaal voor het bedrijf heeft ontwikkeld. Dankzij geïntegreerde vaste smeermiddelen maakt het een wrijvingsarme en milieuvriendelijke droge werking mogelijk zonder smeerolie. Het bedrijf berekent dat als een derde van de tractoren in Duitsland zou zijn uitgerust met een KS80 en slijtinzetstuk, ongeveer 8300 koppelingen geen smering nodig zouden hebben. Acht ton vet per jaar kan hierdoor worden bespaard.

 

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden